Milioane de oameni ar putea fi expuși în anii ce vor urma la niveluri foarte mari de „stres termic”, condiție ce ar putea cauza organele să nu mai poată funcționa. Schimbările climatice ar putea declanșa o astfel de condiție ca urma a încălzii temperaturii, scrie BBC.
Stresul termic se referă la o condiție generată de faptul că corpul nostru nu reușește „să se răcească”, temperaturile cresc, iar organele pot să nu mai funcționeze deloc.
Corpul nostru nu mai reușește „răcirea” atunci când porii prin care transpirația este eliminată deoarece porii sunt afectați de umiditatea crescută din atmosferă.
Sistemul Wet Bulb Globe Temperature este folosit pentru a măsura, nu numai temperatura exterioară, dar și umiditatea. Soldații americani au început încă din anii`50 să folosească acest sistem pentru a se menține în siguranță.
Când, de exemplu, sistemul depistează o temperatură de 29 de grade Celsius, este recomandată sistarea oricărei formă de exercițiu fizic dacă persoana nu este familiarizată cu condițiile atmosferice.
Impactul schimbărilor climatice asupra noastră numără, printre altele, faptul că dacă temperatura din atmosferă crește, va crește și umiditatea. Astfel, un studiu publicat în acest an a concluzionat că, până în 2100, 1.2 miliarde de oameni vor fi afectați de stresul termic.
Problema principală va fi în țările în curs de dezvoltare, unde lucrătorii sunt de multe ori expuși unor condiții care le pot afecta viața. De exemplu, muncitori care lucrează în aer liber, fără pauze la orele prânzului.