FOTOGALERIE „Comoara Craiovei”: Parcul „Nicolae Romanescu”, al doilea ca dimensiune din România, o oază de verdeață și relaxare

Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova concurează cu ușurință la cel mai frumos parc al României. Întins pe 96 de hectare, parcul este al doilea ca suprafața din țara noastră, după Herăstrău, oferind priveliști ce îți taie răsuflarea: nuferi cât vezi cu ochii, o întindere de apă de 4 hectare, mici cascade, un castel și chiar o grădină zoologică, una dintre cele mai vechi din țară. 

Considerat cel mai mare parc natural din estul Europei, Parcul „Nicolae Romanescu” este situat în partea de sud a orașului. Construit la inițiativa celui care îi poartă actualmente numele, fostul primar al Craiovei Nicolae P. Romanescu, parcul este opera arhitectului francez Édouard Redont.

Intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu” (sursa foto: senstv.ro)

Construit în stil romantic între anii 1900-1903 pe terenul logofătului Gheorghe Bibescu, planurile parcului au fost distinse în 1900 cu aur la Expoziția Universală de la Paris.

Parcul a avut de-a lungul timpului mai multe nume: Parcul Bibescu (fiind construit pe locul moșiei acestuia), Parcul Independenței (fiind prezent un moment dedicat celui de-al doilea război mondial, monument care acum nu mai există), Parcul Poporului (până în 1989) și în final, numele actual.

Covor floral de la intrarea pricipală în parc (sursa foto: senstv.ro)

Chiar la intrarea în parc, întinderea de apă începe cu un mini-lac plin cu nuferi în care lebedele se scaldă.

Lebede pe marginea întinderii de apă (sursa foto: senstv.ro)
Lacul lebedelor (sursa foto: senstv.ro)

Odată ce avansezi spre centrul parcului, podurile și mini-cascadele devin din ce în ce mai frecvente. Să nu uităm faptul că aleile principale sunt marcate corespunzător având și pistă de biciclete dedicată.

Lacul principal care se continuă cu o mini-cascadă (sursa foto: senstv.ro)

Spre stânga lacului principal, se află o grădină zoologică, nu la fel de mare ca cele dedicate, totuși fiind poziționată într-un parc. Inaugurată în 1906, grădina zoologică a parcului este printre cele mai vechi din România. Intrarea este gratis, iar printre animale puteți regăsi: tigrul, leul, lupi, porcușori de guineea, maimuțe capucin brune, lame sau cerbi.

Lamă din grădina zoologică a parcului (sursa foto: senstv.ro)

Părăsind grădina zoologică, la marginea ei, o impresionantă căsuță se înfiripă. Pare a fi „căsuța din turtă dulce” din celebrul basm „Hansel și Gretel”.

Căsuța din povești (sursa foto: senstv.ro)

Nu departe de „căsuța din povești”, se află alt obiectiv al parcului, tot parcă „dintr-un basm”: „Castelul fermecat”. În trecut, monumentul proiectat de Édouard Redont fusese transformat într-un restaurant, acum fiind doar un bar-cafenea.

Castelul Fermecat (sursa foto: senstv.ro)

Dar, cum nu toate lucrurile pot merge perfect, podul superb suspendat și nou construit, chiar peste lacul principal, nu este funcțional.

Podul suspendat (sursa foto: senstv.ro)
Podul nu este funcțional (sursa foto: senstv.ro)

De notat este că parcul este curat, liniștit și merită vizitat fiind o comoară pentru Craiova.

Nuferii de pe lac (sursa foto: senstv.ro)
Lacul (sursa foto: senstv.ro)
Nuferi și arteziana din mijlocul lacului (sursa foto: senstv.ro)
Lacul principal cu terasele din stânga (sursa foto: senstv.ro)
Vedere spre insula lacului (sursa foto: senstv.ro)

 

Articolul precedentBilanț coronavirus: 1.182 de noi cazuri în ultimele 24 de ore / 30 de de decese
Articolul următorIohannis, de Ziua Imnului: Deșteaptă-te, române! reprezintă esența valorilor și a idealurilor poporului nostru