Un meteorit a căzut pe casa unui indonezian / Cât costa să-l cumperi și cine a plătit un astfel de preț

Povestea indonezianului a cărei casă a fost lovită de un meteorit a făcut înconjurul lumii. S-a considerat că întâmplarea îi va schimba viața și se va îmbogăți din vânzarea obiectului. Se pare, totuși, că lucrurile stau mult mai complicat de atât. 

S-a sugerat că meteoritul ar fi avut un preț de 1.8 milioane de dolari, făcându-l pe indonezian un milionar peste noapte.

Meteoritul cade pe o casă…

Josua Hutagalung, un producător de sicrie într-un sat din Sumatra, se gândea la propria afacere la începutul lunii august, când a auzit un zgomot de sus și – câteva secunde mai târziu – un zgomot puternic venind chiar din casa lui.

La început, Josua era prea speriat pentru a verifica ce este: obiectul necunoscut venise prin acoperișul său cu o viteză și o forță atât de mare încât se tăiase chiar prin acoperișul metalic și se îngropase în adâncimea la 15 cm sub podea.

În cele din urmă, a săpat și a găsit un bolovan ciudat, care cântărea aproximativ 2 kg.

„Când l-am ridicat, era încă cald”, a spus el.

Nu în fiecare zi un bolovan din spațiu se prăbușește pe acoperișul tău, așa că Josua a postat imagini cu descoperirea interesantă pe Facebook. Și vestea a început să călătorească, ajungând în presa internațională.

Meteoriții sunt în esență roci antice care au străbătut spațiul și – prin pură întâmplare – au aterizat pe pământ.

În mod surprinzător, există un interes științific pentru ele. Întrebările variază de unde provin până la ce sunt făcute și ce ne pot spune despre univers.

La acestea se adaugă interesul colecționarilor. Meteoriții au o vechime de peste patru miliarde de ani – mai vechi decât planeta noastră – așa că este ușor să vezi fascinația pe care o dețin.

Și colecționarii au devenit interesați de piatra lui Josua, dornici să o cumpere. Dar în august, călătoriile globale au fost aproape închise din cauza lui Covid, iar zborul rapid către Indonezia a fost imposibil.

Atunci, unii potențiali cumpărători din SUA l-au contactat pe Jared Collins, un american care locuiește în Indonezia, și l-au întrebat dacă ar putea merge să vadă meteoritul.

Ajuns la Sumatra, l-a întâlnit pe Josua și a inspectat bolovanul pentru autentificare și pentru a se asigura că a fost depozitat corect. Contactul cu apa, de exemplu, ar fi deteriorat rapid meteoritul.

Odată ce cumpărătorul din SUA a fost de acord cu Josua asupra prețului, meteoritul a fost vândut, Jared fiind intermediar.

Ambele părți subliniază că suma nedivulgată a fost corectă și că nimeni nu a fost înșelat în acord. Cu toate acestea, nu era nici pe departe figura care a început să apară în titlurile din întreaga lume – nici măcar aproape.

meteorit
Meteorit (sursa foto: Needpix)

Prețul corect?

Laurence Garvie, profesor cercetător la Universitatea de Stat din Arizona susține că atunci când a văzut prețul de 1.8 milioane dolari, a început să râdă.

„Am văzut o grămadă de astfel de oferte. Oamenii văd astfel de fragmente pe E-Bay și cred că dacă fragmentul lor este mult mai mare ca cel pus la vânzare acolo, vor primi și mai mulți bani.

Alte fragmente din meteoritul căzut în Indonezia s-au împrăștiat lângă casa lui Josua și au fost puse la vânzare pe E-Bay pentru prețuri între 300 de dolari și 30.000 de dolari.

O bucată de pământ extraterestră

Laurence Garvi susține că prețul pietrelor de acest gen scade odată cu creșterea lor în greutate.

Profesorul susține că valoarea meteoriților este greu de estimat. Garvi consideră că în cazul meteoritului, 70-80% este simplu clei, așa că prețul uriaș nu avea cum să se justifice.

meteorit
Meteorit (sursa foto: Pikrepo)

Concluzia, nu pe placul tuturor

Practic, este aproape clar că Josua nu a obținut prețul scontat pentru respectivul meteorit. Cu toate acestea, cu siguranță s-a îmbogățit.

Meteoriții rămân atât de populari în rândul colecționarilor, conform profesorului Garvi, pentru că este fascinant pentru oameni să dețină o piatră mai veche decât planeta noastră. În plus, pentru cercetători, meteoriții sunt compuși organici care le pot spune multe despre începutul vieții pe planeta noastră.

Articolul precedentNou incendiu într-o unitate medicală: Trei pacienți evacuați în Cluj
Articolul următorS-a stins Tache Rodas, supraviețuitor al Experimentului Pitești