Liderii UE au convenit asupra unui obiectiv mai ambițios pentru reducerea gazelor cu efect de seră – reducerea acestora cu 55% până în 2030, potrivit BBC.
Noua țintă a fost atinsă după discuții dificile care au durat toată noaptea la Bruxelles. Polonia, puternic dependentă de cărbune, a câștigat un angajament de finanțare UE pentru a-i ajuta tranziția către energie curată.
Comisia UE va elabora planuri detaliate pentru ca toate cele 27 de state membre să contribuie la obiectivul de 55%, măsurat în raport cu nivelurile de emisii de CO2 din 1990.
Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a salutat acordul, scriind pe Tweeter că „Europa este liderul în lupta împotriva schimbărilor climatice”.
Face parte dintr-un efort global de combatere a schimbărilor climatice prin reducerea poluării atmosferice, în special a emisiilor de dioxid de carbon (CO2).
Acordul climatic de la Paris, semnat în 2016, își propune să mențină creșterea temperaturii globale cu mult sub 2 grade C, de preferință într-o creștere maximă de 1,5 grade C.
Grupurile pentru protecția mediului spun că obiectivul de 55% nu merge suficient de departe. Iar Parlamentul European, care încă nu a dezbătut noul obiectiv, a solicitat reducerea cu 60%.
Sebastian Mang de la Greenpeace a declarat că „dovezile arată că acest acord reprezintă doar o mică îmbunătățire a reducerilor de emisii pe care UE se așteaptă să le realizeze deja”.
Greenpeace cere o reducere minimă de 65% a emisiilor de carbon din UE. Această cifră a fost susținută și de Johannes Wahlmüller din grupul verde austriac Global 2000.