Încălzirea globală s-ar putea stabiliza dacă se obțin emisii nete zero, spun oamenii de știință

Dezastrul climatic ar putea fi redus în câteva decenii dacă se ating emisiile nete zero, arată un nou studio, potrivit The Guardian.

Este posibil ca lumea să se apropie de dezastrul climatic, însă eliminarea rapidă a emisiilor de încălzire a planetei înseamnă că temperaturile globale s-ar putea stabiliza în doar câteva decenii, spun oamenii de știință.

Mulți ani s-a presupus că încălzirea globală suplimentară va fi blocată timp de generații, chiar dacă emisiile ar fi reduse rapid. Modelele climatice conduse de oamenii de știință cu privire la temperaturile viitoare s-au bazat pe o anumită concentrație de dioxid de carbon în atmosferă. Dacă acest lucru ar rămâne la nivelul ridicat actual, ar exista un dezastru climatic rapid, temperaturile continuând să crească, chiar dacă emisiile ar fi reduse din cauza unui decalaj înainte ca gazele cu efect de seră să se acumuleze în atmosferă.

Dar o înțelegere mai recentă a implicațiilor de a ajunge la emisii nete zero dă speranță că încălzirea ar putea fi redusă mai rapid.

Peste 100 de țări s-au angajat să ajungă la zero net până în 2050, ceea ce înseamnă că nu vor emite mai mult dioxid de carbon decât este eliminat din atmosferă, de exemplu, restaurând pădurile. Marea Britanie, Japonia și Uniunea Europeană au stabilit acest obiectiv net zero și în curând li se vor alătura SUA sub noua administrație a lui Joe Biden.

Dacă acest lucru se realizează la nivel global, „temperaturile de la suprafață încetează încălzirea, iar încălzirea se stabilizează în câteva decenii”, a spus Michael Mann, un om de știință climatic la Universitatea de Stat din Pennsylvania. „Ceea ce înseamnă cu adevărat acest lucru este că acțiunile noastre au un impact direct și imediat asupra încălzirii suprafeței. Ne oferă agenție, ceea ce face parte din motivul pentru care este atât de important să comunicăm această actuală înțelegere științifică actuală. „

Oamenii de știință au luat acum în considerare dinamismul sistemelor naturale ale Pământului, prin care oprirea emisiilor ar duce la reducerea conținutului atmosferic de CO2 datorită capacității uriașe de absorbție a carbonului din oceane, zone umede și păduri. Mann îl compară cu umplerea unei chiuvete cu apă cu canalul de scurgere parțial deschis – nivelul apei va crește în continuare din cauza apei de intrare, dar dacă reduceți fluxul de apă, acesta va scădea din cauza scurgerii rămase deschise.

„Această scădere a CO2 atmosferic determină o răcire suficientă pentru a echilibra încălzirea„ în conductă ”din cauza absorbției lente a căldurii oceanului, iar temperaturile globale rămân relativ plane după ce sunt atinse emisiile nete zero”, a declarat Zeke Hausfather, expert în climă la Breakthrough Institut.

Traiectoria dezastruoasă actuală a climei lumii a fost evidențiată de o nouă lucrare care arată că lumea se angajează la mai mult de 2C de încălzire în comparație cu perioada preindustrială bazată pe compozițiile atmosferice actuale de gaze cu efect de seră. Lumea s-a încălzit deja cu 1,1C în acest timp și guvernele s-au angajat să restricționeze creșterea la 1,5C pentru a evita pedepsirea valurilor de căldură, inundațiile, deplasarea în masă a oamenilor și alte calamități.

Lucrarea referitoare la „încălzirea angajată” pare să fie o eroare pentru obiectivele acordului climatic de la Paris, precum și pentru milioane de oameni din părți vulnerabile ale lumii, dar autorii subliniază că reducerea emisiilor ar încetini ritmul acestei creșteri a temperaturii , care se întinde pe parcursul secolelor.

Acest lucru ar da civilizației timp pentru a se adapta la schimbări sau pentru a veni cu soluții tehnologice. „În acest moment schimbăm temperatura de o sută de ori mai repede decât ceea ce s-a întâmplat în ultima eră glaciară”, a declarat Andrew Dessler, un om de știință climatic la Universitatea Texas A&M și coautor al lucrării, publicat în Nature Climate Change. „Un grad suplimentar în câteva sute de ani este mult mai puțin dăunător decât un grad în câteva decenii. Timpul este important. „

Dessler a spus că crede că ar putea exista încă o încălzire chiar și sub emisiile nete zero, dar că scopul decarbonizării este vital. „Problema este încă foarte gravă, trebuie să reducem emisiile cât mai repede posibil și vom face față încălzirii angajate ulterior”, a spus el.

Joeri Rogelj, lector de climă la Imperial College din Londra, a declarat că este încrezător dacă lumea va deveni net zero în deceniile următoare, va fi posibil să se elimine CO2 din atmosferă pentru a împinge temperatura în creștere. El a adăugat însă că „îndoirea curbei globale a emisiilor către o traiectorie globală către zero net este într-adevăr prima și cea mai importantă sarcină pe care trebuie să o abordăm cu mare urgență”.

Articolul precedentCiprian Ciucu: Aștept ca Nicușor Dan să facă odată o întâlnire cu primarii de Sector, e frustrant, trece timpul
Articolul următorTrei direcții strategice pentru Codul Fiscal în 2021