8.000 de tone de azotat de amoniu confiscate și indisponibilizate în porturile din România

În cadrul unei acțiuni organizate la nivel național, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe periculoase din cadrul I.G.P.R., în 3 zile, polițiștii au efectuat controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu, în urma cărora au fost confiscate și indisponibilizate peste 8.000 de tone, potrivit unui comunicat al Poliției Române. 

Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a declanșat, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi.

Au fost verificate operaţiunile cu produse de protecţie a plantelor, ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum și condiţiile de păstrare, depozitare, transport și utilizare de către agenţii economici din raza de competenţă.

În perioada 12 – 14 august 2020, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din teritoriu, au făcut verificări de specialitate la nivel național, fiind efectuate 51 de controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu.

În urma acestora, polițiștii au constatat 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului și au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu precum și 300 litri de deșeuri.

Unul dintre controale s-a desfășurat la depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea. Poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără  ca operatorul economic să fie  autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu.

Un alt exemplu este un control la depozitul unei societăți comerciale, situat în incinta zonei portuare din Brăila. Au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg. fiecare.

În fiecare dintre aceste cazuri s-a întocmit dosar penal.

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat.

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă. Oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Citește și:

26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate la Portul din Constanța / Ce spune șeful portului despre riscul unei explozii

Articolul precedentRomânii pot intra în Serbia doar pe baza unui test PCR COVID-negativ, nu mai vechi de 48 de ore
Articolul următorAngajații unui cămin focar COVID din Craiova împart pliante pentru candidatura Olguței Vasilescu