Şcolile ar putea primi mai multă putere de decizie de anul viitor. După ce Ministerul Educației a lăsat în sarcina școlilor să decidă cum se vor organiza în contextul pandemiei de coronavirus, acum, autoritățile ar putea să lăsa unitățile de învățământ să decidă pe ce planuri-cadru vor funcționa la liceu și gimnaziu, scrie Digi24.
După decizia descentralizării scenariilor în care funcționează școlile, și planurile cadru ar putea avea aceeași soarta.
În acest moment, Ministerul Educației lucrează la noile planuri-cadru, din care a propus tăierea mai multor ore și eliminarea mai multor materii la clasele V-VIII.
Se dorește aducerea schemei de învățământ cât mai aproape de legea Pop-Iohannis. Promulgată de președinte în noiembrie 2018, aceasta prevedea un număr de maximum 25 de ore pe săptămâna la gimnaziu.
Noile planuri-cadru ar fi trebuit aplicate începând cu acest an școlar, dar încă se merge pe vechile scheme aprobate în 2009. Potrivit Digi24, în momentul în care grupul de lucru din minister va finaliza cele 4 variante pentru clasele V-VIII, atunci Ministerul ar putea lăsa școlilor să își aleagă singure varianta de lucru după care vor merge de acum înainte.
Planul cadru este un document școlar elaborat la nivel de stat de Ministerul Educației și are un caracter unic și obligatoriu pentru fiecare stadiu de pregătire și tip de școală, cuprinzând obiectele de studiu din fiecare clasă, numărul de ore aferente săptămânal fiecărei săptămâni.