La noapte se schimbă ora / Ce efecte are asupra organismului?

În această noapte, vom dormi cu o oră mai mult pentru că se face trecerea la ora de iarnă. Cu toate acestea, experții atrag atenția că schimbarea orei poate avea efecte asupra felului în care ne vom simți.

În fiecare an, în ultima duminică din luna octombrie are loc trecerea la ora de iarnă. Practic, ora 4:00 va devenit ora 3:00 și tot așa.

Partea bună este că vom dormi o oră în plus. Partea proastă este că putem experimenta anumite modificări ale stării normale de sănătate.

Cum poate afecta organismul schimbarea orei

Medicii susțin că trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul, mai ales în cazul copiilor sau vârstnicilor, potrivit Libertatea.

Specialiștii avertizează că modificarea orei poate fi însoțită de insomnii, dureri de cap, nervozitate și oboseală. În plus, este posibil să ne confruntăm cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Ce se întâmplă cu mersul trenurilor?

Conform CFR Călători, mersul trenurilor nu va fi afectat.

„În noaptea de 24/25 octombrie 2020, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație”, potrivit CFR Călători.

„Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 25 octombrie 2020, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare”, a mai precizat CFR Călători.

Ora de vară, din 1932 în România

Ora oficială de vară a fost introdusă pentru prima dată în România în dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, tot potrivit Libertatea.

Între 1979 şi 1996, cu câteva excepţii, ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, iar din 1997 s-a trecut la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Articolul precedentVIDEO Două persoane au ars de vii în localitatea Andrei Șaguna din județul Arad
Articolul următorOmul care a cumpărat arme pentru autorii unui masacru din 2015 din SUA, condamnat 20 de ani de închisoare