Procurorul de la Geneva a cerut joi o pedeapsă de cinci ani de închisoare împotriva magnatului franco-israelian Beny Steinmetz (64 de ani) pentru mituirea funcționarilor publici din Guineea, potrivit AFP.
Acest proces este punctul culminant al unei lungi anchete internaționale lansate în 2013 privind permisele miniere acordate în Guineea către Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), în cadrul căreia comerciantul de diamante are titlul de consilier.
„Este un caz manual: avem plățile, contractele … avem toate elementele” unui caz de corupție, a rezumat procurorul Yves Bertossa, în fața Curții Penale din Geneva.
„Ascultarea validează totul”
Cazul datează din primul deceniu al anilor 2000, când guvernul din Guineea al fostului președinte Lansana Conté, cu puțin înainte de moartea sa, în 2008, a îndepărtat grupul anglo-australian Rio Tinto din exploatarea unora dintre cele mai mari zăcăminte de fier din lume la Simandou.
Beny Steinmetz este acuzat că a creat un pachet financiar prin intermediul companiilor de tip shell pentru a plăti discret mită – din care o parte ar fi trecut prin conturi elvețiene – celei de-a patra soții a fostul președinte Conté, Mamadie Touré, astfel încât BSGR să înlocuiască Rio Tinto.
În 2013, Beny Steinmetz a afirmat într-un interviu că a investit 170 de milioane de dolari în această mină, înainte de a vinde 51%, în 2010, către grupul brazilian de materii prime Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, respectiv de 30 de ori mai scump. O tranzacție calificată de unii ziariști drept „lovitura secolului”.
Condamnat în România în dosarul retrocedărilor ”Băneasa”
Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv de justiția din România, în decembrie 2020, la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Acesta nu a fost însă încarcerat.
Miliardarul israelian care a fost condamnat în România, alături de consilierul strategic Tal Silberstein, la cinci ani de închisoare pentru un caz de fraudă funciară este așteptat să facă apel la Curtea Supremă a României săptămâna aceasta, susținând că întregul proces legal ar trebui să fie descalificat, se arată într-un amplu material apărut în publicația israeliană Globes.