INTERVIU Alexandra Elbakyan, un ”Robin Hood al științei”/ Rusia a refuzat să-i acorde cetățenie, iar SUA o consideră spion

Alexandra Elbakyan este poreclită de mulți ”Robin Hood al științei”, o specie de viespi a fost numită după ea și a fost comparată cu Edward Snowden. Rusia a refuzat să-i acorde cetățenie, iar SUA o consideră spion. De ce? Fiindcă a fondat primul și cel mai mare site web care oferă acces gratuit la cercetări științifice, dar încalcă dreptul de autor, lucru care i-a adus și critici acide, ura jurnalelor științifice și multe procese.

Născută în 1988 în Kazahstan, Alexandra Elbakyan este fondatoarea site-ului web Sci-Hub. Ea nu a ieșit atât de mult în evidență, ci mai degrabă inițiativa ei de-a dreptul revoluționară. Elbakyan a pus în 2011 bazele unui site care practic reușește să ”convertească” aproape orice link al unui articol științific într-o copie a acestuia care poate fi vizualizată și chiar descărcată.

Alexandra, Elbakyan
Alexandra Elbakyan, fondatoarea Sci Hub (sursa foto: Wikimedia Commons)

Deviza Alexandrei și a Sci-Hub este ”Science free for all” (”Știința gratuită pentru oricine”). Conform ei, peste un miliard de cercetări științifice pot fi accesate prin Sci Hub. Site-ul oferă oportunitatea tuturor studenților, cercetătorilor, profesorilor sau simplilor cititori interesați de a economisi sume considerabile de bani, dat fiind faptul că jurnalele științifice nu oferă articolele științifice gratuit deobicei, ci percep taxe pentru vizualizare și descărcare.

Pentru că a cutezat să ofere oamenilor acces gratis la cunoaștere, Alexandra a fost dată în judecată în nenumărate rânduri. În 2015, Elsevier, una dintre cele mai mari companii care publică articole științifice, a primit 15 milioane de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către Sci-Hub.

Alexandra Elbakyan, care a și încercat să studieze în SUA, nu este ”în relații prea bune” cu această țară. Din 2019, conform Washington Post, ea este anchetată de Departamentul de Justiție al SUA pentru că ar fi spion rus. Actualmente, Alexandra stă în Rusia, unde în 2019, a absolvit un master în Lingvistică la Universitatea din Sankt Petersburg.

Drept este că Alexandra a fost în mai multe rânduri acuzată de ”hacking”, considerându-se că a reușit să intre în bazele de date ale unor universități de prestigiu pentru a se folosi de lucrările științifice pe care ulterior cei interesați le pot descărca de pe Sci-Hub.

Nu i-a fost greu să facă asta, dat fiind faptul că are licență în programare și face asta de când era doar un copil. Alexandra a fost influențată de-a lungul carierei de idei comuniste. În particular, ideea că cu toții trebuie să avem acces gratuit la știință.

Interfața Sci-Hub

Să nu uităm că Alexandra Elbakyan este o figură importantă în lumea științifică. Corespondentul prestigioasei reviste ”Science”, John Bohannon, spunea despre Sci-Hub: „un act de altruism sau o afacere criminală masivă, în funcție de omul pe care îl întrebi despre fenomen”. Mai mult, în 2016, revista Nature a numit-o pe Elbakyan printre cei 10 oameni care au contat în știință în acel an.

Pe lângă acest distincții, în 2017, cercetătorii mexicani și ruși au numit o specie de viespe parazită nou descoperită după numele Alexandrei, lucru care nu i-a fost chiar pe plac.

Punct.News a avut plăcerea să îi adrese câteva întrebări Alexandrei pentru a putea să înțelegem mai bine cum a reușit să ajute atâția experți în atâtea domenii și cum se poziționează față de ultimele evenimente din viața ei. 

Reporter: În primul rând, cât de greu este menții un proiect de o asemenea amplitudine cum este Sci Hub?

Alexandra Elbakyan: Pentru a începe Sci Hub mi-au trebuit 3 zile să scriu codurile și să încarc site-ul pe un domeniu web gratuit. Lucram ca programator web atunci și nu mi-a fost foarte greu. Dar în general, programez de la vârsta de 12 ani și am și licența în programare la Universitatea Satbayev din Almaty, Kazahstan, așa că sunt un programator experimentat. Din 2011, de la lansarea Sci Hub, am încercat pe zi ce trece să fac site-ul mai bun.

Rep: De ce ai decis să pleci după obținerea licenței în Statele Unite? Îmi imaginez că este un șoc cultural mare să treci de la o țară cu regim comunist, cum era Kazahstan, la o țară democratică, cum este SUA?

Alexandra: Cuvântul ”regim” este unul cu conotații negative aici în Rusia. Nu aș folosi cuvântul ”regim” pentru a descrie comunismul. Când URSS ”a căzut”, mii de oameni au căutat să se mute spre alte țări, țări din Europa, de exemplu, cum este Germania și desigur, SUA. Să te muți din foste țări controlate de URSS în SUA era foarte practicat atunci. Multe femei, de exemplu, și-au căutat soți peste hotare pentru a putea schimba țara. Îmi amintesc că erau și tutoriale online care te învățau cum să aplici pentru viză în SUA și pentru un program doctoral acolo. Și eu m-am uitat la astfel tutoriale. Tendința aceea a dispărut de curând pentru că probabil toți cei care voiau să se mute au făcut-o deja.

Alexandra Elbakyan (sursa foto: Ruptly / Youtube)

Rep: Cum te-au primit americani când ai fost vorbitor la conferințele lor? De exemplu, simpozionul din 2016 pe tema ”Open Access” (accesul liber la informație). Chiar dacă nu ai fost fizic acolo, ai participat prin Skype.

Alexandra: Am simțit că participanții la simpozion nu erau prea fericiți cu prezența mea, dar recepția mesajului meu transmis a fost pozitivă.

Rep: Cum protejezi site-ul de posibila lui interzicere și este site-ul în pericol de a fi închis?

Alexandra: Nu pot proteja domeniul din a fi închis. Când domeniul este închis, mă mut pe altul, iar asta s-a întâmplat de nenumărate ori. În urma procesului de la tribunalul din New York, domeniul ”sci-hub.org” a fost închis. La fel s-a întâmplat și cu ”sci-hub.bz”, ”sci-hub.cc”, ”sci-hub.im”, cât și altele.

Rep: În ceea ce privește ultimul scandal în care ai fost acuzată că ești spion rus, cum te simți aflându-te ”între ciocan și nicovală”? (Rusia a refuzat să-ți acorde cetățenie, în timp ce SUA te-a numit spion și te anchetează)

Alexandra: Sincer, din partea mea este ok! Nu mă deranjează.

Rep: Care crezi că este momentul care ”a propulsat” Sci-Hub să obțină atât de multă notorietate?

Alexandra: Momentul a fost chiar apariția Sci-Hub: a devenit imediat popular printre cercetătorii ruși și mai apoi, printre cei din alte țări pentru că a rezolvat o problemă care era discutată în comunitatea științifică încă din anii `90. Totuși, site-ul este cenzurat în media și abia în 2016 a apărut primul articol pe această temă. Uite, de exemplu, există un articol în The Atlantic. Îți explică cum poți, printr-un singur hashtag (#) pe Twitter, să obții articole științifice care sunt restricționate de plată. Și totuși, puțini știu de asta și nu a căpătat notorietate. Am citit articolul în 2015 și m-am întrebat de ce încearcă asta când Sci-Hub a rezolvat problema asta de atâția ani. Vezi tu, Sci-Hub a fost o revoluție în știință și datorită acestui fapt ”a prins” atât de bine. Păcat este că, per total, întreaga discuție despre Sci-Hub a fost cenzurată rapid de media.

Rep: Într-una din lucrările tale te centrezi pe ideea de comunism implicat în știință. Cum crezi că s-ar schimba știința dacă lumea ar folosi paradigma comunistă?

Alexandra: Desigur că atunci nu ar mai exista deloc problema faptului că ar trebui să plătești pentru conținut științific și știința s-ar dezvolta mult mai repede.

Alexandra Elbakyan vorbind la o conferință (sursa foto: Wikimedia Commons)

Rep: Cum te simți că o specie de viespi a fost numită după tine? Dar despre comparația cu Robin Hood sau Edward Snowden?

Alexandra: Este clar pentru mine că cercetătorul din spatele descoperirii viespii a vrut clar să mă jignească, mai ales că vorbim aici de o specie parazită. Nu a fost vorba de confuzie sau bune intenții. În ceea ce privește comparație cu Robin Hood, este complicată. Robin Hood nu avea nevoie de ajutor pentru că el putea ajuta oamenii pe cont propriu. În ceea ce privește Sci-Hub, eu am nevoie de susținerea cercetătorilor și nu vreau să fiu percepută ca o forță abstractă binevoitoare care este aici doar să-i ajute. Despre comparație cu Snowden, chiar mă întreb, unde sunt similaritățile? Putem spune despre Snowden că a făcut publice anumite informații, iar Sci-Hub furnizează la rândul lui informații, dar comparația este abstractă. Diferența este că Snowden este arhidiscutat în media, în timp ce Sci-Hub este cenzurat și ignorat. În opinia mea, Sci-Hub face ceva mult mai important.

Rep: Care sunt planurile tale de viitor? Îți e teamă pentru propria ta integritate? Ai planuri pentru extinderea Sci-Hub în vreun fel?

Alexandra: Vreau ca Sci-Hub să fie recunoscut ca o platformă legală, pentru că accesul la cunoaștere ar trebui să fie un drept. Pentru integritatea mea, nu mă tem. Am și planuri de extindere a Sci-Hub. Astăzi, avem 500.000 de vizitatori unici zilnic și vreau ca Sci-Hub să fie folosit de mai multe milioane de oameni.

Articolul precedentAmazon este acuzat că a abuzat de regulile concurenței în UE
Articolul următorSe poartă și la USR: Cum a mințit primarul Brașovului timp de 15 ani că are o facultate când el a fost exmatriculat