Xi Jingping: Interesele Chinei nu vor fi subminate

La aniversarea celor șaptezeci de ani după ce trupele chineze au intrat în războiul coreean pentru a lupta împotriva trupelor americane, președintele Xi Jinping a declarat vineri că China nu va permite niciodată subminarea intereselor sale de suveranitate, securitate și dezvoltare, potrivit Reuters.

Xi nu s-a referit în mod direct la Statele Unite actuale, cu care relațiile s-au răcit până la cele mai joase cote din ultimele decenii în ceea ce privește disputele, de la comerț și tehnologie la drepturile omului și coronavirus. Taiwanul a devenit un punct în creștere de dispută și tensiune militară.

„Anunțați lumea că „oamenii din China sunt acum organizați și nu trebuie să fie înșelați ”, a spus Xi la Marea Sală a Poporului, citându-l pe Mao Zedong, tatăl fondator al Republicii Populare Chineze.

Unilateralismul, protecționismul și agresiunea vor eșua, a spus Xi la aniversarea desfășurării trupelor chineze în peninsula coreeană pentru a ajuta Coreea de Nord să lupte împotriva forțelor Națiunilor Unite și ale Coreei de Sud conduse de SUA în timpul conflictului din 1950-53.

Xi și-a repetat chemarea de a accelera modernizarea forțelor armate și de apărare ale țării. „Fără o armată puternică, nu poate exista o patrie puternică”, a spus el.

Tensiunile au crescut brusc în ultimele luni asupra Taiwanului, Washingtonul intensificând vânzările de echipamente militare către insula guvernată democratic și trimitând oficiali de nivel înalt în vizită. Săptămâna aceasta, Washingtonul a aprobat vânzarea sistemelor de arme în valoare de până la 1,8 miliarde de dolari, ceea ce a atras dezaprobarea Chinei.

China, care consideră Taiwanul o provincie proprie capricioasă, a făcut presiuni crescânde pentru a accepta suveranitatea Beijingului, inclusiv avioane de luptă care zboară peste linia mijlocie a strâmtorii Taiwanului, un tampon neoficial.

Coreea de Nord a intrat în război în 1950 cu Sudul, care a fost susținut de forțele Națiunilor Unite care cuprindeau în principal trupe americane. În octombrie 1950, trupele chineze au trecut fluviul Yalu la granița cu Coreea de Nord, în timp ce sovieticii au asigurat acoperirea aeriană. Au fost desfășurate peste 2 milioane de soldați chinezi.

„După bătălii grele, trupele chineze și coreene, înarmate până în dinți, și-au învins adversarii, spulberând mitul invincibilității armatei SUA și forțând invadatorii să semneze acordul de armistițiu la 27 iulie 1953”, a spus Xi.

Sigur, acest lucru nu este adevărat din punct de vedere istoric, luptele încheindu-se fără un rezultat clar, chinezii suferind pierderi uriașe.

Articolul precedentAlegeri SUA 2020: Ultima dezbatere publică Trump versus Biden / Contre și acuze de ambele părți
Articolul următorOrban: Cine a aprobat pelerinajul de Sfântul Dimitrie din București?