Președintele belarus, Alexander Lukashenko, spune că Rusia a fost de acord să ofere asistență de securitate în cazul amenințărilor militare externe, scrie BBC.
Lukashenko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare ale NATO în Polonia vecină și Lituania.
Vestea vine în condițiile în care președintele se confruntă cu proteste masive pentru alegerile disputate în 9 august. Mii de mii s-au adunat sâmbătă în afara televiziunii de stat, cerând acoperirea completă a demonstrațiilor.
Tulburările au izbucnit după ce președintele Alexander Lukashenko a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile de săptămâna trecută, însă rezultatul a fost considerat o fraudare grosolană.
Comisia electorală centrală susține că Lukashenko, care este la putere din 1994, a câștigat 80,1% din voturi, iar principala candidată a opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, 10,12%.
Însă, Tikhanovskaya insistă că, în locurile în care voturile au fost numărate în mod corespunzător, ea a câștigat 60 sau 70 de procente din intenția de vot a alegătorilor.
Pe măsură ce tulburările au continuat sâmbătă, Lukașenko a solicitat ajutorul președintelui rus Vladimir Putin.
Lukashenko a declarat că președintele Putin a promis că va oferi ceea ce el a numit asistență completă în cazul amenințărilor militare externe pentru Belarus.
Anunțul a venit a două zi după ce miniștrii de externe ai UE au convenit să pregătească noi sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus responsabili de „falsificare”. SUA au condamnat, de asemenea, alegerile că fiind „nu libere și corecte”.
Într-o declarație comună sâmbătă, între timp, prim-miniștrii celor trei republici baltice – Letonia, Lituania și Estonia – „și-au exprimat îngrijorarea cu privire la represiunea violentă … și represiunea politică a opoziției de către autorități”.
Lituania și Letonia au declarat anterior că sunt pregătite să medieze în Belarus, cu condiția ca autoritățile să înceteze violența împotriva protestatarilor și să formeze un consiliu național cu membri ai societății civile. Ei au avertizat că alternativa este reprezentată de sancțiuni.
Liderii au declarat că alegerile prezidențiale nu sunt „drepte, nici corecte” și au cerut un vot „transparent”, cu participarea observatorilor internaționali ”.
„Premierii cer autorităților din Belarus să se abțină de la violență împotriva manifestanților pașnici și să elibereze toți prizonierii politici și pe cei care au fost reținuți”, a adăugat declarația.
Tikhanovskaya a plecat în Lituania după alegeri, anterior denunțănd public rezultatele. Anterior își trimisese copiii în Lituania pentru siguranță, înainte de vot.