Turcia: Studenții protestează împotriva numirii unui rector de către Erdogan

Studenții și lectorii unei universități turcești de vârf au intrat într-o a doua săptămână de proteste împotriva rectorului lor numit de stat, temându-se că extinderea implicării președintelui Recep Tayyip Erdoğan în campusuri va zdrobi ceea ce rămâne de libertate academică, potrivit Politico.

Manifestările de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul au izbucnit săptămâna trecută după ce Erdoğan a învins tradiția școlii de a alege în funcție unul dintre membrii facultății și l-a numit pe Melih Bulu, fost politician, ca rector.

Studenții de la alte universități au organizat proteste  în solidaritate cu Boğaziçi și împotriva propriilor lor administratori numiți de stat. Arestările și demiterile de profesori de la lovitura de stat eșuată în 2016 au erodat deja autonomia la aproximativ 200 de universități din țară. Represiunea campusului face parte dintr-o retragere mai largă a libertăților din Turcia, care a paralizat presa, societatea civilă și opoziția politică în timp ce Erdoğan și-a extins controlul asupra puterii.

Universitatea Boğaziçi evitase unele, dacă nu chiar toate amestecurile guvernamentale în ultimii ani, protejată de reputația sa de excelență academică și cultură relativ progresivă: grupurile feministe și LGBTQI sunt active în campusul său și femeilor religioase li s-a permis să poarte batic cu mult înainte de interdicția la nivel național a fost ridicată.

Detractorii văd universitatea ca pe un bastion al elitelor orientate spre vest, care nu reușește să angajeze instructori religioși sau naționaliști. „Cultura lui Boğaziçi se bazează pe concepte de libertate și dreptate, dar guvernul vrea să modeleze toate universitățile după propria sa imagine. Când președintele vorbește despre Boğaziçi, el varsă ură ”, a declarat Devrim Barıș Yılmaz, un tânăr de 19 ani, sociolog, care s-a alăturat protestelor. Erdoğan i-a numit pe studenții protestanți „teroriști”, acuzându-i că exploatează „numirea de rutină” a lui Bulu pentru a provoca neliniște la alte universități. Săptămâna trecută, polițiștii au lansat gaze lacrimogene în fața porților școlii și au lansat imagini ale unităților puternic înarmate care făceau raiduri în case și au reținut 45 de studenți.

Toți au fost eliberați pentru moment, potrivit unui avocat. Reglementările de urgență în urma loviturii de stat eșuate au anulat alegerile rectorilor și i-au permis lui Erdoğan să emită un decret pentru a desemna orice profesor să conducă o universitate.

În 2016, a numit un rector un membru al facultății Boğaziçi bine apreciat, diminuând opoziția față de numire. Rectorului i se atribuie protecția personalului împotriva unei epurări radicale de intelectuali, în timp ce alte universități au întocmit liste cu dușmani guvernamentali, ceea ce a dus la concedierea a peste 8.500 din cei 150.000 de cadre universitare din Turcia, după eșuarea loviturii de stat.

De data aceasta, Erdoğan l-a ales pe Bulu, care a candidat fără succes la Parlament din partea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), înainte de a deține funcția de rector al unei alte universități care a fost deschisă în 2015. Bulu a obținut diploma de absolvire la Boğaziçi.

Articolul precedentCoreea de Nord: Paradă militară cu prezentarea unui nou model de rachetă balistică
Articolul următorCalin Popescu Tariceanu a ajuns la DNA pentru a fi audiat in dosarul în care este acuzat de o spagă de 800.000 de dolari