Terapie cu măgari pentru lucrătorii medicali afectați de pandemia din Spania / Beneficiile la nivel psihologic ale acestei terapii

Asociația ”Măgărușul fericit” oferă terapie gratuită pentru medicii și asistentele implicate în lupta cu pandemia din Spania. Practica este cunoscută ca ”terapia asistată cu animale” și ajută la o serie de tulburări fizice și mentale, potrivit AFP

Mergând într-un grajd prăfuit, o tânără asistentă este rapid înconjurată de un grup de măgari care o împing ușor, în timp ce ea le mângâie nasul moale și îi hrănește cu morcovi.

Când i se pune pe braț un mânz de doar 10 zile, Monica Morales țipă încântată, vizibil relaxată după câteva ore la El Burrito Feliz – „Măgărușul fericit” – o asociație care oferă ședințe gratuite de terapie cu măgarii medicilor implicați în combaterea virusului.

Cunoscute sub numele de ”terapie asistată de animale”, astfel de întâlniri pot ajuta la o serie de tulburări fizice și mentale, inclusiv stres, depresie și anxietate.

Deși o astfel de terapie este realizată preponderent cu cai, experții spun că măgarii sunt mai potriviți pentru a ajuta tulburările mentale sau emoționale, având în vedere natura lor blândă și respectul intuitiv pentru spațiul personal.

„Situația este destul de copleșitoare, ceea ce am înfruntat înainte se întâmplă din nou”, spune Morales, în vârstă de 25 de ani, care a petrecut luni de zile lucrând într-un spital din Madrid când pandemia a lovit. Acum își are sediul în sud, deoarece Spania se confruntă cu un al doilea val.

„Există din ce în ce mai mulți pacienți și tensiuni în creștere în rândul colegilor, așa că a fi aici cu aceste animale chiar ajută.”

Situat lângă o pădure întinsă la marginea parcului național Donana din Andaluzia, în sudul Spaniei, ”El Burrito Feliz” este o asociație non-profit cu 23 de măgari care au lucrat cu pacienți cu Alzheimer și copii cu alte probleme.

Proiectul „Doctor Donkey” a început la sfârșitul lunii iunie ca o modalitate de a oferi răgaz lucrătorilor de pe front care se luptă cu un virus care a ucis aproximativ 33.400 de persoane, a infectat peste 900.000 și a lăsat medicii traumatizați și epuizați, asta doar în Spania.

Terapia japoneză

„Stresul uriaș creat prin lupta zilnică cu Covid-19 îi epuizează, așa că aici pot fi întăriți prin terapia cu măgarii”, explică Luis Bejarano, în vârstă de 57 de ani, care conduce El Burrito Feliz. „Își pot reîncărca bateriile pentru a continua să lupte în ziua ce va urma”.

Bejarano spune că ideea a venit dintr-o carte despre pădurile terapeutice din Japonia, unde oamenii petrec timp printre copaci pentru a reduce stresul și depresia ca alternativă la terapie.

Și riscul de îmbolnăvire este foarte real, unul din 10 dintre lucrătorii din domeniul sănătății din Spania se infectează – de două ori mai mare decât populația generală și este una dintre cele mai mari rate din lume.

„Nu ni s-a oferit niciun ajutor psihologic, deși știu că există în alte locuri”, spune Lopez, care lucrează în sudul orașului Jaen și a auzit despre terapia cu măgari de la televizor.

După o oră rătăcind prin pădure cu un măgar numit Magallanes, ea recunoaște că se simte mult mai relaxată.

„Sunt animale care inspiră multă tandrețe și care generează multă bunăstare emoțională .. și uiți de problemele de zi cu zi. Cu siguranță aș recomanda terapia”.

Schimbări psihologice

După ce s-a împrietenit cu unul dintre măgari, urmează o plimbare ghidată și, atunci când este încrezător, se poate întoarce singur în pădure cu măgarul și poate rămâne cât vrea.

Întorcându-se la tabăra de bază, pregătesc mâncare pentru animale, apoi există opțiunea unei „băi cu măgarii” – intrarea în grajd pentru o experiență captivantă cu turma.

Fiind într-o pădure și având contact cu un animal, „se întâmplă ceva care vă permite să vă exprimați unei alte ființe care nu vă judecă”, a declarat psihologul Maria Jesus Arque pentru AFP.

Studiile arată că terapia asistată de animale declanșează modificări la nivel fiziologic, activând oxitocina, legată de experiența plăcerii, creșterea endorfinelor și reducerea cortizolului din sânge, care este un produs al stresului, a spus ea.

„Și o plimbare de 30 de minute într-un mediu natural, de exemplu o pădure, schimbă starea de spirit”, a completat psihologul.

Articolul precedent”Podul speranței” pentru cele mai rare primate din lume
Articolul următorJaponia va elibera 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în mare