Tensiuni militare între China și Taiwan

După ce a zdrobit rezistența împotriva guvernării sale din Hong Kong, China se îndreaptă împotriva Taiwanului cu tactici neregulate menite să epuizeze armata insulei, care nu ar fi, în mod normal în stare să facă față amenințării, scrie Reuters.

Nu este clar cum va răspunde noua administrație Biden.

La câteva luni după eliminarea unei provocări populare la adresa guvernării sale din Hong Kong, China se îndreaptă către o țintă cu miză și mai mare: Taiwanul autoguvernat. Insula se luptă într-un conflict cu China de zeci de ani și, în anumite privințe, acea bătălie a început acum.

Nu este ultima ciocnire titanică de care Taiwan se temea de multă vreme, trupele chineze asaltând plajele. În schimb, Armata Populară de Eliberare, armată chineză cu două milioane de oameni, a lansat o formă de război în „zona gri”. În acest tip neregulat de conflict, care se oprește în afara unui război efectiv, scopul este de a supune dușmanul prin epuizare.

Beijingul desfășoară valuri de incursiuni amenințătoare din aer în timp ce țintește tacticile de presiune existente pentru a eroda voința taiwaneză de a rezista, spun actualii și foștii ofițeri militari din Taiwan și din SUA. Zborurile, spun ei, completează exercițiile de aterizare amfibie, patrulele navale, atacurile cibernetice și izolarea diplomatică.

Riscul conflictului este acum la cel mai înalt nivel din ultimele decenii. Avioanele PLA zboară amenințător către spațiul aerian din jurul Taiwanului aproape zilnic. Începând cu jumătatea lunii septembrie, avioanele de război chineze au zburat în peste 100 dintre aceste misiuni, potrivit unei compilări Reuters a datelor de zbor extrase din declarațiile oficiale ale Ministerului Apărării Naționale din Taiwan. Datele arată că, în perioadele în care tensiunea politică este maximă, peste vârful strâmtorii Taiwanului, China trimite mai multe avioane, inclusiv unele dintre cele mai puternice bombardiere.

Sub președintele Xi Jinping, China a accelerat dezvoltarea forțelor de care PLA ar avea nevoie într-o zi pentru a cuceri insula cu 23 de milioane de locuitori – o misiune care este principala prioritate militară a țării, potrivit analiștilor chinezi și occidentali.

Cu Hong Kong și regiunile din Tibet și Xinjiang restabile  sub control din ce în ce mai strâns, Taiwan este ultimul obstacol rămas în calea monopolului Partidului Comunist asupra puterii. Într-un discurs major la începutul anului trecut, Xi a spus că Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, „trebuie să fie, va fi” unificat cu China. El nu a stabilit niciun termen, dar nu va exclude folosirea forței.

Articolul precedentMajestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, mesaj pentru Maia Sandu
Articolul următorCe părere au investitorii străini despre cum a fost condusă România în ultimele 6 luni: Nicio evoluție