SUA: Instanța a decis că singura femeie aflată pe lista condamnaților la moarte să fie executată

Lisa Montgomery, care a sugrumat o femeie însărcinată și a mutilat-o, va fi executată prin injecție letală pe 12 ianuarie, potrivit The Guardian.

O curte de apel din SUA a deschis calea ca singură femeie aflată pe lista condamnaților la moarte să fie executată înainte ca președintele ales Joe Biden să intre în funcție.

Hotărârea, pronunțată vineri de un grup de trei judecători de la curtea de apel din SUA a districtului Columbia, a concluzionat că un judecător al instanței inferioare a greșit atunci când a amânat data executării Lisa Montgomery într-un ordin săptămâna trecută.

Judecătorul tribunalului districtual SUA, Randolph Moss, a decis că departamentul de justiție a reprogramat ilegal execuția lui Montgomery și a renunțat la un ordin de la directorul biroului închisorilor care îi semnase sentința pentru 12 ianuarie.

Montgomery fusese programată să fie ucisă prin injecție letală la complexul corecțional federal din Terre Haute, Indiana, în decembrie, dar Moss a întârziat execuția după ce avocații ei au luat coronavirus neputând a-și vizita clientul și i-au cerut să prelungească timpul pentru depunerea unei clemențe petiţie.

Moss a concluzionat că, în baza ordinului său, biroul închisorilor nu putea nici măcar reprograma executarea lui Montgomery până cel puțin la 1 ianuarie. Însă grupul de apeluri nu a fost de acord.

Meaghan VerGow, avocat pentru Montgomery, a declarat că echipa sa juridică va solicita instanței de apel complete să revizuiască cazul și a declarat că Montgomery nu ar trebui executată pe 12 ianuarie.

Montgomery a fost condamnat pentru uciderea lui Bobbie Jo Stinnett, în vârstă de 23 de ani, în orașul Skidmore, din nord-vestul statului Missouri, în decembrie 2004.

Ea a folosit o frânghie pentru a o sugruma pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni, apoi a tăiat-o pe fetiță din pântec cu un cuțit de bucătărie, au spus autoritățile. Montgomery a luat copilul cu ea și a încercat să că este al ei, au spus procurorii.

Echipa juridică a lui Montgomery a susținut că are boli psihice grave. Una dintre avocații săi, Sandra Babcock, a declarat într-o declarație anterioară: „Având în vedere gravitatea bolii mintale a doamnei Montgomery, torturile sexuale și fizice pe care le-a suferit de-a lungul vieții sale, precum și legătura dintre traumele ei și faptele crimei sale, apelăm președintelui Trump pentru a-i acorda milă și a-i schimbă pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Biden se opune pedepsei cu moartea și purtătorul de cuvânt al său, TJ Ducklo, a declarat că va lucra pentru a pune capăt utilizării sale. Dar Biden nu a spus dacă va opri execuțiile federale după ce va prelua funcția pe 20 ianuarie.

Articolul precedentIncendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman
Articolul următorBilanț coronavirus 2 ianuarie: 1.187 noi cazuri și 78 de morți