Sfântul Sinod grec îndeamnă preoții să ignore regulile anti-Covid de Bobotează

Puternica Biserică Ortodoxă a Greciei se răzvrătește împotriva ordinului guvernului de a închide pentru scurt timp lăcașurile de cult pe o perioadă de o săptămână, în concordanță cu restricțiile antivirus, înainte de redeschiderea planificată a școlilor, notează Associated Press.

Corpul de conducere al Bisericii a emis luni o declarație în care cerea preoților să primească credincioși în timpul slujbelor interioare pentru sărbătoarea Epifaniei de miercuri. Sfântul Sinod a spus că „nu acceptă” noile restricții, în vigoare în perioada 3-10 ianuarie, și va trimite o scrisoare de protest guvernului de centru-dreapta.

Guvernul a răspuns printr-o declarație, exprimându-și speranța că Biserica „își va da seama, așa cum a făcut până acum cu responsabilitate, cât de important este acest moment pentru societatea greacă”.

Acesta a adăugat că grecii sunt încă liberi să facă rugăciuni individuale în biserică, dar nu să participe la slujbe. Acest lucru nu fusese specificat când restricțiile au fost anunțate pe 2 ianuarie.

După ce Grecia a avut o creștere a noilor infecții și decese COVID-19 în noiembrie, când unitățile de terapie intensivă au ajuns la capacitatea maximă, autoritățile au impus un al doilea lockdown, închiderea școlilor și suspendarea multor activități economice și sociale. Măsurile au fost parțial relaxate înainte de Crăciun, când bisericilor și magazinelor neesențiale li s-a permis să reia unele activități – deși cu limitări – împreună cu saloane de coafură și de înfrumusețare.

Toate acestea au fost închise acum o săptămână, deoarece autoritățile speră să oprească răspândirea virusului, astfel încât școlile să poată redeschide pe 11 ianuarie după o pauză de două luni. Preoților li se permite să desfășoare slujbe bisericești de Bobotează, dar fără a admite crediciosi în biserici.

Declarația Sfântului Sinod de luni a susținut că guvernul ar trebui să se țină de relaxarea Crăciunului, care a urmat negocierilor cu Biserica, susținând că clericii au respectat cu fidelitate toate măsurile de izolare pandemice convenite în timpul sărbătorilor.

Funcționarii bisericii au arătat un răspuns mixt la măsurile de izolare a pandemiei, variind de la sprijinul călduț până la opoziția virulentă.

Liderul moderat al Bisericii, arhiepiscopul Ieronymos, care a avut Covid-19, a susținut acțiunile de vaccinare în curs de desfășurare ale țării. Însă un episcop conservator a declarat, la scurt timp după Crăciun, împotrivindu-se împotriva vaccinurilor, spunându-le enoriașilor că a fost informat că includ material recoltat de la făturile avortate.

Declarația Sfântului Sinod de luni a îndemnat conducerea Uniunii Europene și guvernul grec să se asigure că „numărul necesar de vaccinuri aprobate este asigurat imediat pentru cetățeni”.

Grecia a început luni să vaccineze rezidenții casei de pensionare și lucrătorii, autoritățile spunând că conducerea va fi finalizată până pe 20 ianuarie. Separat, lucrătorii din domeniul sănătății au început deja să fie vaccinați.

Aproape 10.000 de persoane au primit vaccinul de la 27 decembrie, mai mult de jumătate dintre ei luni, în timp ce ținta pentru sfârșitul lunii ianuarie este de 220.000.

Între timp, noile infecții zilnice au rămas în limita a trei cifre – 427 luni – o îmbunătățire considerabilă față de un maxim de peste 3.500 în noiembrie. Oficialii din domeniul sănătății au raportat 54 de decese noi, comparativ cu un record zilnic de 120 în noiembrie.

Numărul total de morți în țara de aproape 11 milioane este de aproximativ 5.000.

Articolul precedentCriterii clinice după care o persoană poate fi considerată suspectă/bolnavă de Covid
Articolul următorCîmpeanu: Îmi doresc redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor; decizia – pe baza unei analize responsabile