Institutul rus Gamaleya nu a răspuns la mai multe solicitări de a împărtăși mai multe informații despre rezultatele studiilor clinice publicate în The Lancet, potrivit The Moscow Times.
Oamenii de știință ruși nu au împărtășit datele din spatele rezultatelor controversate ale studiilor clinice pentru un vaccin coronavirus publicat în revista medicală de vârf The Lancet în urmă cu o lună, au declarat cercetătorii care au solicitat informațiile, pentru The Moscow Times.
Un grup de 37 de oameni de știință din 12 țări au semnat acum o scrisoare deschisă care pune la îndoială rezultatele publicate privind vaccinul Sputnik V din Rusia, citând duplicări aparente ale datelor referitoare la răspunsurile anticorpilor în rândul participanților cărora li s-au formulat diferite formulări ale vaccinului. Ei spun că o astfel de dublare este „extrem de puțin probabilă” și a ridicat posibilitatea manipulării datelor.
Centrul de cercetare de stat din Rusia, responsabil cu dezvoltarea vaccinului, Institutul Gamaleya, a contestat afirmațiile. Într-un răspuns publicat pe 21 septembrie de The Lancet, Institutul a spus că va împărtăși datele brute dacă alți cercetători și oameni de știință le-ar trimite o cerere formală. Publicația originală a inclus doar rezultate sub formă de diagramă.
Dar Institutul Gamaleya a ignorat mai multe apeluri publice și cel puțîn două propuneri oficiale care solicită accesul la date, potrivit grupului de cercetători care și-a exprimat mai întâi îngrijorarea.
În e-mailurile văzute de The Moscow Times, Raffaele Calogero, profesor la unitatea de bioinformatică și genomică a Universității din Torino, i-a trimis cereri oficiale lui Denis Logunov, autorul principal al studiului și director adjunct de cercetare al Institutului Gamaleya, pe 23 și 30 septembrie, cerând „date brute anonimizate”.
„Datele vor fi utilizate de mine și de alți autori ai scrisorii de corespondență pentru a reconstrui cifrele generale descrise în lucrarea dumneavoastră și pentru a clarifica preocupările descrise”, a declarat Calogero pentru Logunov, atașând cererea formală semnată.
Logunov nu a răspuns nici unui e-mail și nici nu a recunoscut că le-a primit, a spus Calogero. E-mailurile și scrisoarea atașată au fost trimise la adresa oficială de corespondență a Logunov pentru studiu, care a fost publicată de The Lancet. Logunov nu a răspuns la solicitările de comentarii ale The Moscow Times.