STUDIU Realitatea virtuală nu schimbă personalitatea consumatorilor

O experiență de realitate virtuală poate să nu fie suficientă pentru a induce o schimbare de identitate la oameni, potrivit noilor cercetări publicate în revista Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, scrie PsyPost

„Sunt interesat de modul în care tehnologiile interactive, cum ar fi jocurile video și sistemele de realitate virtuală, pot fi utilizate pentru a influența credințele și comportamentele oamenilor”, a declarat autorul studiului Jorge Peña, profesor asociat și director al laboratorului interacțiunii virtuale și tehnologiei de comunicare (VICTR) de la Universitatea din California.

„Astfel, m-a interesat de efectul schimbării identității, care prezice că prezentarea sinelui în locurile publice online (de exemplu, rețelele sociale, bloguri etc.) influențează oamenii să se comporte în conformitate cu personalitatea lor arătată acolo”, a declarat Peña.

În cadrul studiului, 228 de studenți au finalizat o evaluare a personalității și apoi s-au întors la laborator aproximativ o săptămână mai târziu, unde au fost repartizați aleatoriu să înfățișeze fie o persoană extravertită, fie introvertă, în timp ce răspundeau la întrebări într-o sală de clasă de realitate virtuală.

Unii participanți au finalizat sarcina într-o clasă virtuală goală, în timp ce alții au finalizat sarcina într-o clasă virtuală plină de studenți virtuali.

După experiența lor de realitate virtuală, participanții au oferit din nou evaluări ale personalității lor. Pe baza cercetărilor anterioare, Peña și colegii săi se așteptau ca identitatea oamenilor să se schimbe în funcție de faptul dacă au fost desemnați să acționeze sau nu ca extraverți.

Dar participanții nu s-au considerat mai extravertiți după ce s-au prezentat ca extraverți în mediul de realitate virtuală.

„Schimbarea identității este un fenomen interesant care descrie modul în care oamenii se schimbă în funcție de modul în care se prezintă în public. Cu toate acestea, nu am găsit nicio dovadă a acestui fenomen în studiul nostru care a plasat oamenii în camere de realitate virtuală care erau fie goale, fie pline de oameni ”, a concluzionat Peña.

Articolul precedentNoua consola PS5 se va lansa în noiembrie / Versiunea de baza, 400 dolari, iar versiunea premium, 500 de dolari
Articolul următorPercheziții în București și Teleorman după ce 2 clanuri s-au amenințat / Un bărbat a fugit de polițiști care urmau să-l percheziționeze