Polonia vrea să interzică blocarea conturilor de pe rețelele sociale

Oficialii guvernului polonez au denunțat dezactivarea conturilor de socializare ale lui Donald Trump și au declarat că un proiect de lege care va fi pregătit în Polonia va face ilegal ca companiile de tehnologie să ia acțiuni similare acolo, potrivit The Guardian.

„Algoritmii sau proprietarii de giganți corporativi nu ar trebui să decidă ce puncte de vedere sunt corecte și care nu”, a scris primul ministru, Mateusz Morawiecki, pe Facebook la începutul acestei săptămâni, fără a menționa direct cazul lui Donald Trump.

„Nu poate exista consimțământul cenzurii”. Morawiecki a comparat indirect companiile de socializare care luau decizii de eliminare a conturilor cu experiența Poloniei din era comunistă. „Cenzura libertății de exprimare, care este domeniul regimurilor totalitare și autoritare, revine acum sub forma unui nou mecanism comercial pentru combaterea celor care gândesc diferit”, a scris el.

Partidul polonez Dreptate și Justiție (PiS), care este aliniat ideologic cu Trump în multe probleme, a fost el însuși acuzat că a încercat să limiteze libertatea de exprimare în ultimii ani. Unii dintre membrii săi s-au obișnuit să posteze retorică anti-LGBT sau anti-refugiați.

Cu toate acestea, oficialii guvernamentali au susținut de mult că persoanele cu opinii de dreapta în Polonia și în străinătate au fost victimele deciziilor părtinitoare ale companiilor internaționale de tehnologie. Sebastian Kaleta, secretar de stat la Ministerul Justiției din Polonia, a declarat că decizia Facebook de a elimina contul lui Trump a fost ipocrită, motivată politic și „echivalează cu cenzura”. El a spus că proiectul de lege pregătit de ministerul justiției va face ilegală pentru companiile de social media eliminarea posturilor care nu încalcă legea poloneză.

„Eliminarea conținutului legal ar încălca direct legea, iar acest lucru va trebui respectat de platformele care operează în Polonia”, a declarat Kaleta pentru ziarul Rzeczpospolita.

În ultimii ani, Facebook a trecut la blocarea conținutului de la organizațiile și politicienii polonezi de extremă dreaptă în numeroase ocazii. Deputatul Janusz Korwin-Mikke, aliniat cu partidul Konfederacja, a avut contul blocat în luna noiembrie, care avea 780.000 de adepți, pentru ceea ce Facebook a numit încălcări repetate ale standardelor comunității. Korwin-Mikke a acuzat Facebook că este condus de „fasciști și bolșevici”.

În conformitate cu prevederile proiectului de lege polonez, utilizatorii ar putea depune o petiție în instanță pentru a forța companiile de socializare să elimine conținutul restaurat dacă cred că nu încalcă legea poloneză. Instanța se va pronunța în termen de șapte zile, iar procesul va fi complet electronic. Morawiecki a cerut UE să introducă reglementări similare.

Alți politicieni europeni, inclusiv germana Angela Merkel, și-au exprimat nemulțumirea față de interdicția impusă lui Trump de către diverse puncte de socializare, iar o nouă propunere a UE, Legea serviciilor digitale, prevede reglementări mai dure pentru companiile tehnologice, inclusiv amenzi dure pentru eșecul blocării ilegale conţinut.

Katarzyna Szymielewicz, președintele ONG Panoptykon, a declarat că legea propusă poloneză, pe hârtie, este „destul de în concordanță cu ceea ce societatea civilă a luptat, împotriva cenzurii arbitrare online”, menționând că legile naționale sunt un punct de referință mai bun pentru ce conținut ar trebui să fie permise online decât deciziile arbitrare luate de companiile tehnologice.

Cu toate acestea, există un context politic clar în spatele legii poloneze, chiar dacă pe hârtie se aliniază la baza propunerilor la nivelul UE, care ar putea dura doi sau trei ani pentru a deveni lege. „Ar fi mult mai înțelept să ne concentrăm pe co-crearea unei reglementări mature și solide la nivelul UE”, a spus Szymielewicz.

Oficialii PiS au arătat clar că cred că lupta lor împotriva companiilor tehnologice face parte dintr-o bătălie ideologică pentru apărarea pozițiilor politice de dreapta și de extremă dreaptă. „În fiecare zi există mai multe știri din SUA despre eliminarea în masă a conturilor care critică stânga … apărarea libertății de exprimare este din nou cea mai mare provocare a conservatorilor la nivel global”, a scris europarlamentarul PiS Patryk Jaki pe contul său de Facebook.

Articolul precedentDonald Trump, a doua oară pus sub acuzare, de data aceasta pentru incitarea la violențele asupra Capitoliului
Articolul următorNicușor Dan: PMB vrea să cumpere ELCEN / Vom închide spitalul modular din Pipera / Datoriile Primariei Capitalei sunt de 2,5 miliarde de lei