Petre Roman și-a făcut lobby să fie trimis special al ONU

Presa din Alegeria anunță, citând surse de la New York, că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019, potrivit Digi24.

Algeria a criticat decizia, numindu-l pe Roman „pro-marocan”.

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins. Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei de Occidentale de către Maroc, scrie publicația El Watan.

În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman.

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman nu a oferit prea multe detalii: „Nu pot sa fac niciun fel de comentariu pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție”.
Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa de Nord în mare măsură controlat de Maroc, dar revendicat şi de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.
Articolul precedentSorin Cîmpeanu: Vom susține examenele naționale în orice situație
Articolul următorRaed Arafat după ce s-a vaccinat: Dacă ne vaccinăm mai mulţi, trecem la normalitate