O condamnare de 43 de ani pentru insultarea monarhiei thailandeze trimite un mesaj îngrozitor activiștilor

O condamnare de 43 de ani de închisoare dată unei femei de către o instanța thailandeză pentru că a insultat monarhia ar putea fi privită ca o „avertizare” pentru protestatarii care cer reforme în regat, potrivit analiștilor, scrie CNN.

Sentința adoptată marți este considerată a fi cea mai dură impusă vreodată în temeiul legilor lese majeste ale țării și vine după luni de protestele conduse de tineri anul trecut, cerând în mod deschis reforma puternicei monarhii a Thailandei și libertăți democratice mai mari.

Verdictul va provoca schimbare în mișcare, care a văzut zeci de lideri de protest și activiști acuzați de aceeași crimă. Thailanda are unele dintre cele mai stricte legi din lume împotriva defăimării sau criticării regelui, reginei, moștenitorului sau regentului. Legile, cunoscute sub numele de lese majeste, pot duce la o pedeapsă de 15 ani închisoare pentru fiecare încălcare.

Anchan Preelert, în vârstă de 65 de ani, a pledat vinovat de distribuirea de clipuri audio pe YouTube și Facebook între 2014 și 2015, care au fost considerate critice pentru familia regală a regatului, potrivit avocaților thailandezi pentru drepturile omului. Ea a fost condamnată pentru 29 de capete de acuzare, cu trei ani pentru fiecare. Instanța penală din Bangkok a pronunțat o sentință inițială de 87 de ani, dar a înjumătățit-o din cauza pledoariei de vinovăție a lui Anchan.

„Sentința este cea mai ridicată pronunțată vreodată de instanța thailandeză de la încălcarea secțiunii 112”, a spus avocatul ei Pawinee Chumsri, referindu-se la legea lese majeste. Pawinee a declarat că vor face apel la verdict și că lucrează la asigurarea cauțiunii de la Curtea de Apel. „Există încă două instanțe la care putem apela”, a spus ea.

Articolul precedent31 de companii din piaţa lemnului au fost amendate de Consiliul Concurenţei
Articolul următorCartea basarabencei Tatiana Țibuleac, premiată în Spania