Demonstrațiile au început la începutul acestei luni cu apeluri către guvernul nigerian să închidă echipa specială anti-jaf, o unitate de poliție cunoscută sub numele de SARS. Echipa a fost lansată pentru a combate criminalitatea, dar a comis torturi și crime, potrivit Amnesty Internațional, notează Associated Press.
Campania #EndSARS s-a răspândit în toată țara, iar guvernul lui Buhari a anunțat că va desființa unitatea SARS. Protestul a continuat cu manifestanții care cereau reforme mai răspândite ale poliției și încetarea corupției.
După după zile de proteste din cauza abuzurilor poliției, lucrurile par a se fi calmat în Nigeria.
Autoritățile au recunoscut cu greu rapoartele despre uciderea a cel cel puțin 12 manifestanți pașnici la începutul acestei săptămâni.
Președintele Muhammadu Buhari, în primele sale comentarii cu privire la mișcările de stradă, nu a menționat împușcăturile care au stârnit indignarea internațională, avertizând în schimb protestatarii împotriva utilizării de „elemente subversive” și „subminarea securității naționale și a legii și ordinii” în timpul unui discurs național joi seară.
Soldații au rămas vineri pe străzile din Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria.
Un martor al împușcăturilor mortale de marți seară, Isaiah Abor, în vârstă de 33 de ani, s-a aventurat oricum să viziteze locul în care soldații au deschis focul asupra mii de protestatari pașnici care țineau steaguri și cântau imnul național.
„Când (soldații) făceau comentarii că steagul nu este antiglonț, atunci am știut că lucrurile vor deveni grave”, a spus Abor.
El a adăugat: „Nu suntem lași. Vom veni întotdeauna pe acest teren și ne vom simți mereu pentru cei care au dispărut. ”
Citând comentariile președintelui, un grup influent din spatele protestelor, Coaliția Feministă, a cerut tinerilor să rămână acasă vineri, spunând că „trebuie să rămânem în viață pentru a ne urmări visele pentru a construi viitorul”. Grupul a declarat că a încetat să mai colecteze donații pentru proteste.
Opulența și sărăcia măcinătoare sunt în contact strâns în Lagos, iar inegalitatea înrăutățește nemulțumirile din Nigeria, cea mai populată țară din Africa.
Între timp, Buhari s-a întâlnit cu foști președinți și cu înalți oficiali pentru a avansa din cele mai grave tulburări din Nigeria din ultimii ani.
Guvernul SUA a condamnat cu tărie „utilizarea forței excesive de către forțele militare care au tras asupra manifestanților neînarmați din Lagos, provocând moartea și rănirea acestora”.
Armata din Nigeria a deschis focul fără avertisment, ucigând cel puțin 12 persoane, potrivit Amnesty Internațional.
Într-o încercare de a calma tensiunile vineri, guvernul statului Lagos a dat publicității o listă cu urmărirea penală în curs împotriva ofițerilor de poliție acuzați de abuzuri ale drepturilor omului.
Și totuși tensiunile rămân mari, atât în Lagos, cât și în restul țării.