„Miracol în celula 7” pare a fi un fel de „underdog” al industriei cinematografice mondiale. Dramă turcească, producția prezintă povestea emoționantă a unui tată cu dizabilități care este încarcerat pentru o crimă pe care nu a comis-o, în timp ce fiica lui de 6 ani și bunica fetiței așteaptă sentința acestuia care se dovedește a fi capitală.
Filmul lansat în 2019, aflat în Top 10 pe Netflix numeroase luni, povestește drama lui Memo, jucat de Aras Bulut Iynemli, persoană cu dizabilități în film. El vine mereu să-și ia fiica de la școală, Ova, jucată de Nisa Sofiya Aksongur. Copiii îl batjocoresc pe tatăl Ovei, el având în comunitate porecla de „Nebunul”.
La un moment dat, chiar la începutul filmului, Ova își întreabă bunica de ce tatăl ei nu este ca ceilalți tați. Răspunsul bunicii va aduce un mare zâmbet pe chipul fetiței care știa că are în tatăl ei un partener de joacă, mai presus decât orice: „Tatăl tău are aceeași vârstă cu tine”.
Punctul culminant al filmului este atins atunci când Memo este acuzat de crimă pe nedrept. El ar fi provocat decesul fetei comandantului, cu mare influență în zona unde trăiau.
Începând de acum, Mehmet Ada Öztekin, regizorul dramei turcești, începe cu precauție să introducă și pasaje crude care fac referire la conducerea turcă din fruntea țării.
Memo este bătut, forțat să ștampileze cu degetul că are discernământ și trimis în „celula 7” a unei închisori. Acolo se dovedește salvator, deși prima oară este persecutat și tratat fără înțelegere.
Între timp, Ova încearcă să-și ajute tatăl prin toate mijloacele posibile. Ajunge chiar la el în celulă, unde reușește să le provoace o revelație colegilor de celulă ai tatălui lui: există bunătate și în sufletele unor condamnați la ani buni de închisoare.
Pe parcursul filmului, scenele dramatice nu lipsesc. Influența telenovelelor turcești se simte din plin, cu multe cadre în slow motion, mai lungi decât ar trebui pentru a spori dramatismul.
După multe încercări, Memo reușește să scape de sentința la care a fost condamnat. Chiar dacă conducerea militară turcă face tot posibilul ca „să scape de martori”, bunătatea și puritatea unei familii care mai are doar doi membrii, după moartea bunicii, nu se lasă nerăsplătită.
Să nu uităm că filmul, bazat pe o dramă coreeană din 2013, a reușit să-l facă să plângă în hohote pe fotbalistul Neymar. Mai mult, producția turcească a reușit să se păstreze în top 10 pe platforma Netflix, la secțiunea filme, luni bune.
Per total, filmul este unul la care puțin probabil să nu verși câteva lacrimi, cu o poveste ce te ține în suspans, deși una foarte tristă. Totuși, „lumina de la capătul tunelului” se vede chiar și în cele mai „negre” perioade.