Merkel forțează acordul UE-China, în ciuda criticilor că Beijingul încalcă drepturile omului

Pentru critici, este o înțelegere grăbită, care nu ține cont de drepturile muncii. Pentru Angela Merkel, este o victorie strategică și o cireașă pe tortul Consiliului German al președinției UE, scrie Politico.

Diplomații și oficialii UE spun că Merkel a jucat un rol crucial în finalizarea mult întârziatului acord de investiții UE-China, care a durat mai mult de șapte ani de negocieri. Aceste discuții vor fi încheiate miercuri într-o videoconferință la nivel înalt între Bruxelles, Berlin și Beijing, chiar înainte ca Germania să predea Portugaliei președinția rotativă a Consiliului UE la sfârșitul săptămânii.

Apelul video cu Merkel, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și președintele chinez Xi Jinping este programat la ora 13:00. Ora Bruxelles, miercuri, UE e confirmat marți seara.

Liderii intenționează să acorde aviz politic acordului, care ar trebui să fie în continuare revizuit legal, tradus în diferite limbi și să fie aprobat oficial de guvernele UE și de Parlamentul European, precum și de potențialele parlamente naționale – un proces care ar dura până la începutul anului 2022 cel puțin.

Comisia Europeană a declarat că acordul a fost o poveste de succes, deoarece nu numai că mărește accesul pe piață pentru investitorii europeni din China și abordează transferul forțat de tehnologie, subvențiile netransparente și întreprinderile de stat, dar și angajează China să „facă eforturi continue și susținute” să ratifice convențiile internaționale privind interzicerea muncii forțate.

Cu toate acestea, unele țări ale UE, cum ar fi Belgia și Țările de Jos, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea UE de a aborda problemele drepturilor omului în temeiul acordului. Alțîi, precum Polonia, se întreabă de ce UE se grăbește să încheie acordul cu China fără a aștepta inaugurarea președintelui ales al SUA, Joe Biden, a cărui echipă de tranziție și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la acord.

De asemenea, Parlamentul European vine cu critici puternice. „Comisia a dezvăluit problema drepturilor lucrătorilor”, a declarat europarlamentarul verde Reinhard Bütikofer, președintele delegației Parlamentului pentru relațiile cu China. Bütikofer a spus că angajamentele simple privind abandonarea muncii forțate nu erau suficiente: „Este ridicol să încerci să vinzi asta ca un succes”.

Legiuitorul german a criticat, de asemenea, acordul ca „o acțiune solo așa cum o știm de la administrația Donald Trump” și a spus: „Explicați de ce în urmă cu trei săptămâni UE – căreia îi place să se numească purtătorul de steag al multilateralismului – a spus că dorește să se coordoneze cu administrația Biden față de China și acum încearcă să promoveze acest acord chiar înainte că Biden să fie inaugurat ca președinte. „

Theresa Fallon, directorul Centrului pentru Studii Asia Europa din Rusia, are o părere proastă, de asemenea, despre acordul de investițîi planificat. „Principalul rezultat din punctul de vedere al Beijingului a fost acela de a conduce o pană în relațiile transatlantice, iar Bruxelles-ul pare să se fi conformat”, a spus ea.

Articolul precedentFOTO Cea mai bună sprinteră a României și iubitul ei fac echipă și acasă, și la concursuri
Articolul următorBilanț coronavirus 30 decembrie: 4.875 noi cazuri și 127 de morți