Macron solicită o „schimbare a politicii spațiului Schengen”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Franța va dubla prezența poliției și a militarilor la frontierele sale și va sprijini o „refundare” a acordului Schengen pentru a impune noi controale de securitate pentru Europa, scrie Politico.

„Ar trebui să revizuim radical Schengen pentru a ne regândi organizarea, pentru a ne intensifica protecția comună la frontiere cu o forță de poliție de securitate reală la frontierele externe ale zonei, dar și prin consolidarea integrării regulilor noastre și … o operațiune comună a miniștrilor noștri responsabili de problemele interne și de securitate”, a declarat Macron în timpul unei conferințe de presă în urma unei vizite la Le Perthus în Pirinei, la granița cu Spania.

Franța va prezenta primele propuneri Consiliului European în decembrie, a spus președintele. El și-a exprimat hotărârea de a vedea reforma convenită sub președinția franceză a Consiliului Europei, care va avea loc în prima jumătate a anului 2022.

„Știm cum să facem acest lucru pentru monedă, trebuie să facem acest lucru pentru securitate”, a spus Macron. Comisia Europeană a stabilit deja planuri de a propune o strategie privind viitorul spațiului Schengen în 2021.

Franța a suferit două atacuri teroriste în mai puțin de două săptămâni în cursul lunii octombrie, inclusiv decapitarea unui profesor care a arătat clasei sale caricaturi ale profetului Mohammed și uciderea a trei persoane într-o biserică din Nisa, în sudul Franței.

„Aceste decizii fac parte din planul a ceea ce am făcut în ultimii trei ani, dar luând în considerare și evoluția amenințării, a atacurilor pe care le-a experimentat Franța, pe care le-a experimentat Austria”, a declarat Macron joi.

Franța efectuează controale la frontieră de la atacul de la sala de concerte Bataclan din Paris în 2015, sub o excepție autorizată de la regula Schengen.

Președintele francez a declarat joi că țara va consolida controalele la propriile frontiere.

„Vom crește de la 2.400 la 4.800 de ofițeri de poliție, soldați care vor fi mobilizați pentru a lupta împotriva imigrației ilegale”, a adăugat el după ce a subliniat că „lupta eficientă împotriva acestui terorism islamic înseamnă a lupta împotriva rețelelor de traficanți care au legături cu terorismul, sunt uneori teroriști înșiși.”

În urma ultimelor atacuri, guvernul a închis o moschee, a arestat câteva zeci de persoane și a luat măsuri pentru investigarea și dizolvarea asociațiilor despre care se presupune că au simpatie extremistă. De asemenea, a anunțat planuri de expulzare a 231 de străini, majoritatea fiind deja în închisoare.

Referințe:

Articolul precedentStudiu: Munca de acasă, risc major de securitate cibernetică
Articolul următorFost premier de la Chișinău, palmă peste obrazul lui Dodon: R. Moldova a supraviețuit economic ca stat datorită diasporei