Sute de susținători ai președintelui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, miercuri, într-o încercare uimitoare de a-și răsturna înfrângerea electorală, luptându-se cu polițiștii pe holuri și amânând certificarea victoriei președintelui ales, Joe Biden, ore în șir, scrie Reuters.
În cel mai grav asalt asupra simbolului democrației americane din mai bine de 200 de ani, protestatarii au forțat drumul dincolo de baricadele de securitate metalice, au spart geamurile și au escaladat zidurile pentru a intra în Capitoliu.
Câteva ore mai târziu, ambele camere ale Congresului și-au reluat activitatea de certificare a victoriei lui Biden, dezbaterea întinzându-se până în primele ore ale zilei de joi. A devenit rapid clar că obiecțiile parlamentarilor republicani pro-Trump față de victoria lui Biden în statele câmpului de luptă vor fi respinse copleșitor, inclusiv de mulți republicani.
„Pentru cei care au făcut ravagii astăzi în Capitolul nostru – nu ați câștigat!”, a declarat vicepreședintele Mike Pence, care a prezidat ședința, în timp ce relua. „Să ne întoarcem la treabă”, a spus el, atrăgând aplauze.
Poliția a declarat că patru persoane au murit în timpul haosului de miercuri – una din răni prin împușcare și trei din cauza urgențelor medicale, iar 52 de persoane au fost arestate.
Unii au asediat incinta Camerei Reprezentanților în timp ce parlamentarii erau înăuntru, lovind ușile și forțând suspendarea dezbaterii de certificare. Ofițerii de securitate au organizat baricade la ușa camerei și au scos pistoalele înainte de a-i ajuta pe parlamentari și restul personalului să scape.
Poliția s-a luptat mai mult de trei ore după invazie pentru a elimina Capitoliul de susținătorii lui Trump înainte de a declara clădirea sigură la scurt timp după ora 17:30.
Asaltul asupra Capitolului a fost punctul culminant al unor luni de retorică divizivă și escaladatoare în jurul alegerilor din 3 noiembrie, Trump făcând în mod repetat afirmații false că votul a fost trucat și îi îndemnă pe susținătorii săi să-l ajute să-și anuleze pierderea.
Haosul s-a desfășurat după ce Trump – care înainte de alegeri a refuzat să se angajeze într-un transfer pașnic de putere dacă ar pierde – s-a adresat miilor de susținători în apropierea Casei Albe și le-a spus să meargă pe Capitoliu pentru a-și exprima furia față de procesul de votare.
El le-a spus susținătorilor săi presiunea pe aleșii lor să respingă rezultatele, îndemnându-i „să lupte”.
Unii republicani proeminenți din Congres l-au criticat puternic pe Trump, punându-i pe umeri vina pentru violența zilei.
„Nu există nicio îndoială că președintele a format gloata, chiar a incitat-o, în momentul în care s-a adresat protestatarilor. A aprins flacăra ”, a declarat, pe Twitter, președinta Conferinței Republicane a Casei, Liz Cheney.
Senatorul republican Tom Cotton, un conservator de vârf din Arkansas, i-a cerut lui Trump să accepte pierderea alegerilor și să „renunțe la inducerea în eroare a poporului american și să repudieze violența”.
O sursă familiarizată cu situația a declarat că au existat discuții între unii membri ai Cabinetului și aliații lui Trump cu privire la invocarea celui de-al 25-lea Amendament, care ar permite unei majorități a Cabinetului să-l declare pe Trump incapabil să își îndeplinească atribuțiile, făcându-l pe Pence președinte interimar.
Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a rămas tăcut în timp ce Trump a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor, a numit invazia drept „o insurecție eșuată” și a promis că „nu ne vom pleca față de nelegiuire sau intimidare”.
„Ne-am întors la posturile noastre. Ne vom îndeplini datoria conform Constituției și pentru națiunea noastră. Și o vom face în seara asta ”, a spus el.
Primarul din Washington, Muriel Bowser, a ordonat o stingere la nivel de oraș începând cu ora 18:00. Trupele Gărzii Naționale, agenții FBI și serviciile secrete au fost desfășurate pentru a ajuta poliția copleșită a Capitolului. Trupele de gardă și poliția i-au îndepărtat pe protestatari de la Capitol după ce a intrat în vigoare starea de urgență.
A fost cel mai dăunător atac asupra clădirii iconice de când armata britanică a ars-o în 1814, potrivit Societății istorice a Capitoliului.
Într-un videoclip postat pe Twitter în timp ce protestarii străbăteau Capitolul, Trump și-a repetat afirmațiile false despre frauda electorală, dar i-a îndemnat pe protestatari să plece.
„Trebuie să plecați acasă acum, trebuie să avem pace”, a spus el, adăugând: „Va iubesc. Sunteți foarte speciali „.
Twitter Inc. a restricționat ulterior utilizatorii să redistribuie videoclipul lui Trump, iar Facebook Inc. a renunțat în întregime, citând riscul violenței.
Twitter a declarat ulterior că a blocat contul lui Trump timp de 12 ore pentru „încălcări repetate și severe” ale regulilor „integrității civice” ale platformei de socializare și a amenințat cu suspendarea permanentă.
Oficialii electorali ai ambelor partide și observatori independenți au declarat că nu a existat nicio fraudă semnificativă în concursul din 3 noiembrie, în care Biden a câștigat cu 7 milioane mai multe voturi decât Trump.
Au trecut săptămâni de când statele au finalizat certificarea că Biden a câștigat în Colegiul Electoral, care decide alegerile prezidențiale, printr-un vot 306-232. Contestațiile lui Trump față de victoria lui Biden au fost respinse de instanțele din toată țara.
Trump l-a presat pe Pence să denunțe rezultatele alegerilor în statele pe care președintele le-a pierdut cu puțin, deși Pence nu are autoritatea de a face acest lucru. Pence a declarat într-o declarație că nu poate accepta sau respinge voturile electorale în mod unilateral.
Haosul i-a uimit pe liderii mondiali. „Trump și susținătorii săi trebuie să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să înceteze să calce democrația”, a spus ministrul german de externe Heiko Maas.