Presa locală spune că lansarea ar putea începe în 2022 și ar dura câteva decenii până la finalizare, dar pescarii locali spun că mișcarea le va distruge industria, potrivit The Guardian.
Guvernul Japoniei ar fi decis să elibereze în mare peste 1 milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, stabilindu-l într-un curs de coliziune cu pescarii locali care spun că această mișcare le va distruge industria.
Rapoartele mass-media au declarat că lucrările pentru eliberarea apei, care este stocată în mai mult de 1.000 de rezervoare, vor începe cel mai devreme în 2022 și vor dura zeci de ani.
O decizie oficială ar putea veni până la sfârșitul lunii, a spus agenția de știri Kyodo, încheind ani de dezbateri cu privire la subiectul apei, cu alte opțiuni, inclusiv evaporarea sau construirea mai multor rezervoare de stocare în alte locații.
Cu toate acestea, guvernul a indicat de multă vreme că preferă opțiunea de a le elibera în Pacificul din apropiere, în ciuda opoziției din partea pescarilor locali care spun că va anula munca de ani de zile pentru reconstruirea reputației industriei lor, de când fabrica a fost distrusă de un uriaș tsunami în martie 2011.
Ca răspuns, guvernul a declarat că va promova produsele din Fukushima și va aborda preocupările pescarilor conform cărora consumatorii vor evita fructele de mare odată ce apa este eliberată.
Grupurile ecologiste se opun, de asemenea, acestei măsuri, în timp ce vecina Coreea de Sud, care încă interzice importurile de fructe de mare din regiune, și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea, susținând că deversarea apei reprezintă o „amenințare gravă” pentru mediul marin.
Presiunea pentru a decide soarta apei a crescut pe măsură ce spațiul de stocare de pe amplasamentul centralei nucleare se termină, operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), estimând că toate rezervoarele disponibile vor fi pline până în vara anului 2022.
Începând cu luna trecută, 1,23 milioane de tone de apă, care se contaminează atunci când se amestecă cu apa utilizată pentru a preveni topirea celor trei nuclee deteriorate ale reactorului, erau depozitate în 1.044 de rezervoare, cantitatea de apă uzată crescând cu 170 de tone pe zi.
Sistemul avansat de prelucrare a lichidelor de la Tepco îndepărtează substanțele foarte radioactive din apă, dar sistemul nu poate filtra tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului pe care centralele nucleare îl diluează și îl aruncă împreună cu apa în ocean.
Un grup de experți care a sfătuit guvernul, a declarat la începutul acestui an că eliberarea apei se numără printre cele mai „realiste opțiuni”.
Experții spun că tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, este dăunător doar oamenilor în doze foarte mari, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că este posibil să se dilueze apele reziduale filtrate cu apă de mare înainte de a fi eliberate în ocean.
Apa de la Fukushima Daiichi va fi diluată în interiorul uzinei înainte de a fi eliberată, astfel încât să fie de 40 de ori mai puțin concentrată, întregul proces durând 30 de ani, potrivit ziarului Yomiuri Shimbun.
Hiroshi Kishi, președintele unei federații naționale de cooperative de pescuit, și-a exprimat opoziția față de această mișcare într-o întâlnire cu secretarul șef al cabinetului, Katsunobu Kato, în această săptămână.
Kato a declarat reporterilor că o decizie privind apa „ar trebui luată rapid”, pentru a evita întârzieri suplimentare în dezafectarea uzinei – o operațiune costisitoare, complexă, care se așteaptă să dureze aproximativ 40 de ani.