Izolatele Insule Marshall înregistrează primele cazuri de coronavirus

Insulele Marshall, unul dintre ultimele câteva locuri din lume neatinse de Covid-19, a înregistrat primele două cazuri pozitive ale virusului, potrivit BBC.

Guvernul îndepărtatului arhipelag din Pacific a declarat că doi muncitori de la o bază americană au dat rezultate pozitive după ce au sosit marți din Hawaii. Perechea a zburat într-un zbor militar și a fost izolată de comunitate încă de la sosire.

Insulele Marshall și-au închis granițele în martie pentru a nu avea contaminări.

Autoritățile au subliniat că cele două au fost „cazuri strict la frontieră” descoperite în timp ce femeia de 35 de ani și bărbatul de 46 de ani se aflau în carantină „fără nici o amenințare de transmitere a comunității.

Măsurile de siguranță în vigoare au asigurat că nu au avut contact cu comunitatea, au spus oficialii.

Majoritatea națiunilor insulare din Pacific și-au închis granițele în primele zile ale pandemiei, pe fondul îngrijorărilor, sistemele lor de sănătate slabe neputând  putea face față unui focar.

În iunie, Insulele Marshall au redus restricțiile pentru a permite în majoritate lucrătorilor din baza militară americană și numai cu o carantină de trei săptămâni la bază.

Cele două cazuri pozitive au sosit marți la baza SUA de pe atolul Kwajalein într-un zbor din Honolulu. Ambele sunt asimptomatice. Guvernul local a cerut oamenilor să „rămână vigilenți” și să continue cu măsurile de precauție de bază, însă a spus că nu este nevoie de nicio măsură de restricție.

„Afacerile și operațiunile guvernamentale vor continua normal până la o nouă notificare”, se menționează într-o declarație guvernamentală.

În timp ce oficialii au subliniat că nu este nevoie de cumpărături făcute din panică, aceștia au cerut cetățenilor să „continue pregătirea” prin stocarea a două până la patru săptămâni de alimente și medicamente.

Cu o populație de 55.000 de oameni, Insulele Marshall este alcătuită din două lanțuri de atoli de corali împreună cu mai mult de 1.000 de insulițe, chiar la nord de Ecuator, în Pacific.

Este o națiune care se autoguvernează, dar SUA le controlează securitatea și apărarea și oferă ajutoare de milioane de dolari în fiecare an. SUA închiriază atolul Kwajalein ca bază și test de rachete.

Se crede că Kiribati, Micronezia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu și Vanuatu sunt încă libere de virus.

Articolul precedentRafila: Vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile
Articolul următorAlegerile SUA 2020: Trump dezaprobă restricțiile, Biden îl acuză că a insultat victimele