Italienii din cel mai bogat oraș al țării apelează la bănci de alimente și case de amanet, pe măsură ce pandemia afecteaza economia

Milano, capitala financiară și a modei din Italia, este unul dintre cele mai bogate orașe din lume, dar a resimțit șocul economic produs de primul val al pandemiei, iar acum se confruntă cu o creștere a sărăciei, potrivit The Independent.

Aproximativ 5,5 milioane de oameni au ajuns sub pragul sărăciei în Italia, anul acesta, ridicând numărul total al celor care trăiesc în lipsuri la 14 milioane, adică aproape unul din patru italieni.

Autoritățile locale din Milano au alocat luna trecută ajutoare sociale în valoare de 700.000 de euro pentru alimente și cheltuieli utilitare. Municipalitatea a primit 36.000 de cereri de ajutor pentru mâncare. A aprobat 15.800, la care s-au adăugat apoi încă 5.400. Ceilalți nu îndeplineau criteriile.

Șeful departamentului pentru asistență socială, Gabriele Rabaiotti, spune că mulți nu sunt prinși în aceste ajutoare.

”Mă tem că nu am văzut încă adevărata amploare a pandemiei, pentru că mulți nu intră în schema de ajutor social și alții își cheltuiesc încă economiile”, spune el.

Italienii care au rămas fără bani recurg la casele de amanet pentru a-și cumpăra cele de strictă necesitate.

Giuseppe Gentile, directorul rețelei de amanet ProntoPegno, estimează o creștere cu 30% a bunurilor amanetate în Milano, comparativ cu anul trecut.

”Vedem obiecte cu o valoare mai mare decât în alte orașe – ceasuri Rolex, coliere Cartier. Asta arată că și oamenii bogați au probleme cu banii”, a spus el.

Articolul precedentPreşedintele PE, David Sassoli: Fondul de redresare va fi lansat în pofida veto-ului Poloniei şi Ungariei
Articolul următorBilanț coronavirus 7 decembrie: 3.660 noi cazuri și 127 de morți