Iran: Blinken spune că Washingtonul va căuta „un acord mai puternic și mai durabil”

Viitorul secretar de stat american Antony Blinken a confirmat marți că guvernul lui Joe Biden este gata să revină la acordul nuclear iranian cu condiția ca Teheranul să își îndeplinească din nou angajamentele, potrivit AFP.

„Dar am folosi acest lucru ca punct de plecare, împreună cu aliații și partenerii noștri care ar fi din nou de aceeași parte ca noi, pentru a căuta un acord mai puternic și mai durabil”, a adăugat Antony Blinken în timpul audierii sale din Senat.

Dosarul iranian a cunoscut noi tulburări de la asasinarea la sfârșitul lunii noiembrie a unui cercetător iranian din domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

În urma acestui atac atribuit Israelului, cea mai dură aripă din Teheran a promis un răspuns, slăbind în continuare acordul încheiat la Viena în 2015.

La începutul lunii decembrie, Paris, Londra și Berlin și-au exprimat „profunda îngrijorare” față de instalarea a trei noi centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului în Natanz (centrul Iranului).

Cele trei țări sunt, de asemenea, alarmate de adoptarea de către Parlamentul iranian a unei legi controversate privind problema nucleară care, dacă ar fi adoptată, ar însemna probabil moartea acordului.

Articolul precedentVaccinare: Noile categorii de angajați care vor intra în etapa a doua
Articolul următorExpoziţia „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”