Întâlnire secretă între vechii inamici Israel și Arabia Saudită

Se pare că premierul israelian a zburat în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu Mohammed bin Salman și Mike Pompeo, potrivit The Guardian.

Benjamin Netanyahu a făcut o călătorie neanunțată în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, și cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, conform rapoartelor din Israel.

Călătoria de duminică seară, dacă ar fi confirmată, ar marca o întâlnire extrem de rară la nivel înalt între dușmanii de multă vreme, una pe care Israelul a depus eforturi pentru acceptarea regională. Rapoartele în limba ebraică, care citează oficiali israelieni anonimi, au declarat că Netanyahu a fost însoțit de Yossi Cohen, șeful agenției de spioni din Mossad.

Mass-media statului saudit nu s-a referit la o călătorie, iar biroul primului ministru israelian nu a răspuns unei cereri de comentarii.

Cu toate acestea, datele de urmărire a zborurilor au arătat că un avion privat folosit anterior de Netanyahu a decolat de la Tel Aviv către orașul Neom din Arabia Saudită, unde prințul Mohammed și Pompeo au avut o întâlnire programată, duminică seară. Aeronava a rămas în oraș câteva ore înainte de a se întoarce în Israel.

În mod separat, unul dintre asistenții sociali ai prim-ministrului, Topaz Luk, a apărut pentru a sugera la reuniunea saudită pe Twitter că Netanyahu „face pace” în timp ce fostul său rival intern, Benny Gantz, „face politică”.

Gantz a numit duminică un comitet pentru a investiga controversata achiziție a submarinelor germane de 1,5 miliarde de lire sterline. Mai mulți asociați ai prim-ministrului, inclusiv vărul său, au fost numiți suspecți într-o anchetă în curs, cunoscută sub numele de Cazul 3.000, deși Netanyahu nu este suspect și neagă săvârșirea unor nelegiuiri.

Comitetul ar putea analiza acuzațiile potrivit cărora Netanyahu s-a comportat necorespunzător și a avut conflicte de interese. Cel mai longeviv lider din Israel se luptă deja cu alte trei cazuri de corupție în instanță, sub acuzațiile pe care le neagă.

Gantz a părăsit opoziția anul acesta pentru a deveni ministru al apărării într-o coaliție condusă de Netanyahu, dar parteneriatul lor a fost asaltat de lupte. În ciuda diferențelor lor, Gantz a susținut acordurile „de pace” încheiate de Netanyahu cu alte două state din Golf, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

În timp ce un acord similar cu puterea regională Arabia Saudită rămâne la îndemâna sa, călătoria de duminică în sine ar marca o victorie diplomatică serioasă pentru Israel. În timp ce țara împărtășește un dușman comun în Iran cu Arabia Saudită și alte state arabe, continuarea ocupației asupra palestinienilor a lăsat Israelul izolat în Orientul Mijlociu.

Administrația Trump, care este aproape de Netanyahu, a depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a stimula guvernul israelian, atât cu gesturi diplomatice, cât și simbolice.

Mai devreme în călătoria sa, Pompeo a devenit primul diplomat american de top care a vizitat oficial o așezare israeliană în Cisiordania, un semn clar de susținere pentru mișcarea coloniștilor naționaliști care a luat pământ în teritoriile palestiniene ocupate.

Articolul precedentAlfred Simonis: La PSD nu veți găsi candidați pe liste cu probleme penale
Articolul următorMesaj de peste Prut: „Ce noroc să fii român”