Indonezia: Zeci de morți după cutremurul care a lovit lovit Sulawesi

Cel puțin 34 de persoane au fost ucise și sute de răniți în urma unui cutremur puternic care a zguduit insula Sulawesi din Indonezia vineri dimineață devreme, provocând alunecări de teren și distrugând case, anunță The Guardian.

Mii de oameni au fugit din case pentru a căuta siguranță, când cutremurul cu magnitudinea 6,2 grade a avut loc chiar după ora 1 dimineața, ora locală, vineri. Epicentrul se află la șase kilometri nord-est de orașul Majene din Sulawesi de Vest.

Sute de clădiri au fost distruse sau avariate, inclusiv un spital, care s-a prăbușit cu mai mult de o duzină de pacienți și personalul rămânand blocat sub dărâmături.

Salvatorii au încercat, de asemenea, să ajungă la o familie cu opt membri, îngropați sub dărâmăturile casei lor distruse. Numărul morților include 26 de persoane în orașul Mamuju. „Acest număr ar putea crește, dar sperăm că nu o va face”, a spus Ali Rahman, șeful agenției locale de intervenție a dezastrelor.

 „Mulți dintre morți sunt îngropați sub dărâmături”. În Majene, patru decese au fost raportate mai devreme, în timp ce alte 637 ar fi fost rănite. Întreaga amploare a pagubelor cauzate de cutremur, produs la o adâncime de 10 kilometri, este încă în curs de investigare.

Accesul în zonele afectate este o provocare: drumurile sunt blocate, podurile au căzut și aeroportul local din Mamuju a fost, de asemenea, deteriorat. Electricitatea este întreruptă, iar liniile telefonice sunt defecte.

Cutremurul de vineri a fost resimțit puternic timp de aproximativ șapte secunde. Nu a declanșat un avertisment de tsunami, dar oamenii de-a lungul zonelor de coastă au fugit spre terenuri mai înalte ca măsură de precauție.

Șeful Agenției de Meteorologie și Geofizică din Indonezia (BMKG), Dwikorita Karnawati, a declarat într-o conferință de presă că ar putea urma replici puternice și că un alt cutremur puternic ar putea declanșa în continuare un tsunami. În 2018, orașul Palu din Sulawesi a fost lovit de un cutremur devastator cu magnitudinea 6,2 și de un tsunami care au ucis mii de oameni. Cel puțin 26 de replici au fost înregistrate în zonă în ultima zi. Același oraș a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 5,9 joi după-amiază, care a afectat mai multe case.

Indonezia, o țară cu activitate tectonică ridicată, nu este străină de cutremure. Este adesea lovită de cutremure, erupții vulcanice și tsunami-uri datorită locației sale pe „Inelul de foc”, un arc de vulcani și linii de falie din bazinul Pacificului.

Răspunsul la cutremurul de vineri este complicat în continuare de coronavirus, pe care Indonezia s-a străduit să îl limiteze. Numărul cazurilor zilnice a depășit 10.000 în această săptămână. „Una dintre cele mai mari temeri ale noastre este exact ceea ce se întâmplă în acest moment – ce se întâmplă atunci când există un eveniment major în timpul unei pandemii? Este un dezastru perfect „, Jan Gelfand, șeful Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a Indoneziei,.

„Dacă aveți oameni care sunt evacuați, riscul de infecție pentru acei oameni crește enorm”, a spus Gelfand. „Nu vreți să puneți oamenii în pericol mai mult decât sunt deja”.

Șeful agenției pentru dezastre a districtului Majene, a declarat că 10.000 de persoane se află în adăposturi temporare.

Articolul precedentBiden dezvăluie pachetul de ajutor economic de 1,9 trilioane USD pentru SUA
Articolul următorCoreea de Nord: Paradă militară cu prezentarea unui nou model de rachetă balistică