În ultima zi ca președinte, Donald Trump va semna 100 de grațieri

În timp ce președintele Trump se pregătește să părăsească funcția peste câteva zile, există o piață profitabilă pentru grațieri, unii dintre aliații săi încasând taxe de la criminali bogați sau asociații lor pentru a împinge Casa Albă pentru clemență, potrivit documentelor și interviurilor cu duzini de lobbyiști și avocați, scrie The New York Times.

Piața rapidă a grațierilor reflectă traficul de influență care a definit președinția lui Donald Trump, precum și abordarea sa neortodoxă a exercitării puterilor de clemență prezidențiale necontrolate. Grațierile și comutările sunt menite să arate clemență față de primitorii care merită, dar Trump a folosit multe dintre ele pentru a recompensa aliații personali sau politici.

Lobby-ul grațierii a căpătat amploare pe măsură ce a devenit clar că Trump nu avea nici un recurs pentru a-și contesta înfrângerea electorală, spun lobbyiștii și avocații.

Un lobbyist, Brett Tolman, fost procuror federal care a sfătuit Casa Albă cu privire la grațieri și comutări, și-a monetizat munca de clemență, strângând zeci de mii de dolari și, eventual, mai mult, în ultimele săptămâni pentru a face lobby pentru Casa Albă pentru clemență pentru fiul unui fost senator din Arkansas; fondatorul renumitei piețe online de droguri Silk Road; și un socialist din Manhattan care a pledat vinovat într-un dosar de fraudă.

Fostul avocat personal al lui Donald Trump, John M. Dowd, s-a pozat în fața infractorilor condamnați ca un om care ar putea asigura grațieri datorită relației sale strânse cu președintele, acceptând zeci de mii de dolari de la un criminal înstărit. Un consilier de vârf al campaniei Trump a fost plătit cu 50.000 de dolari pentru a cere clemență pentru John Kiriakou, un fost ofițer C.I.A. condamnat pentru divulgarea ilegală a informațiilor clasificate și a fost de acord cu un bonus de 50.000 USD.

Lui Kiriakou i s-a spus separat că avocatul personal al domnului Trump, Rudolph W. Giuliani, l-ar putea ajuta să obțină grațierea pentru 2 milioane de dolari. Acesta a respins oferta, dar un asociat, temându-se că Giuliani vinde ilegal grațieri, a alertat F.B.I.-ul. Giuliani a contestat această acuzație. După destituirea domnului Trump pentru incitarea susținătorilor săi înaintea revoltei de moarte de la Capitol, și cu liderii republicani care se îndreaptă spre el, puterea de grațiere rămâne una dintre ultimele și cel mai probabil ieșiri pentru acțiuni unilaterale rapide ale unui președinte din ce în ce mai izolat și eratic.

El le-a sugerat asistenților că dorește să facă pasul extraordinar și fără precedent de a se ierta, deși nu era clar dacă abordase subiectul de la furie. De asemenea, el a discutat despre emiterea grațierilor preventive copiilor săi, ginerelui său și consilierului superior, Jared Kushner și domnului Giuliani. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze.

Articolul precedentPatzaichin se retrage din grupul consultativ pentru Deltă: Am fost surprins de violenţa atacurilor la adresa mea
Articolul următorBerlinul şi Londra cer punerea imediată în libertate a opozantului rus Alexsei Navalny