Un zgârie-nori din sticlă, inspirat dintr-o floare înflorită, începe să se construiască pe unul dintre cele mai scumpe terenuri vândute vreodată. Respectivul teren a fost vândut pentru 3 miliarde de dolari în anul 2017, potrivit CNN.
Zgârie-norul va avea aproape 200 de metri. Planul clădirii cu 36 de etaje, a fost dezvăluit luna aceasta de Zaha Hadid Architects, firma fondată de celebrul arhitect britano-irakian.
Exteriorul turnului este, potrivit unui comunicat de presă, inspirat de „formele structurale și stratificarea” unei ”bauhinii” înflorite, floarea care a apărut pe steagul Hong Kongului după ce Marea Britanie a predat controlul teritoriului înapoi Chinei în 1997. La nivelul solului , o serie de curți și grădini vor forma ceea ce arhitecții descriu ca o „oază urbană”.
Dezvăluirea are loc la mai mult de trei ani după ce parcela de 31.000 de metri pătrați a fost achiziționată de către dezvoltatorul imobiliar din Hong Kong, Henderson Land. La momentul vânzării, pe parcelă se afla un garaj cu mai multe etaje. Atunci, parcela a devenit cel mai scump teren din lume, potrivit firmei imobiliare globale Jones Lang LaSalle (JLL).
Prețul a fost depășită de alte două oferte din oraș. Potrivit datelor din registrul funciar din Hong Kong, un teren din apropierea vechiului aeroport al orașului s-a vândut cu 3,25 miliarde de dolari în 2018, înainte ca o parcela de teren din Kowloon, deasupra stației de cale ferată care lega orașul de China continentală, să fie vândută pentru o uluitoare sumă de 5,45 miliarde de dolari în 2019.
Cu toate acestea, prețul pe metru pătrat rămâne cel mai mare în cazul terenului pe care se va construi acest nou zgârie-nor.
Cuprinzând o serie de „unități” cu fațade curbate din sticlă, clădirea oferă vedere la centrul orașului Hong Kong. Partea superioară a turnului va conține, de asemenea, o „Grădină Sky” cu o pistă de alergare și o rețea de plantare acvaponică care, spun designerii săi, vor acționa ca un „filtru biologic de purificare a aerului”.
În interior, arhitecții intenționează să utilizeze comenzile ascensoarelor asistate de Inteligență Artificială (AI) și sistemele de securitate biometrice pentru a elimina „contactul direct cu suprafețele comunale”.
Proiectarea a fost condusă de Patrik Schumacher, care conduce Zaha Hadid Architects de la moartea fondatorului său în 2016.
Lucrările de construcție la șantierul din Hong Kong sunt deja în desfășurare, turnul inspirat de flori urmând să se deschidă în toamna anului 2023. La finalizarea acestuia, dezvoltatorul Henderson Land, care deține unele dintre cele mai dorite proprietăți imobiliare ale orașului, se poate aștepta să perceapă chirii de birouri considerabile, mai ales că vorbim de cea mai scumpă piață imobiliară din lume.
În cartierul central din Hong Kong, așa-numitul spațiu de birouri „Grad A”, se închiriază spații de birouri cu mult mai mulți bani decât în zonele din centrul orașelor precum Shanghai și Singapore , conform JLL. Dar firma a constatat, de asemenea, că pandemia de coronavirus a afectat cererea și ocuparea în Hong Kong în ultimele luni.