Germania presează China asupra legii de securitate din Hong Kong, precum și în legătură cu problema uighură, scrie AlJazeera.
Ministrul german de externe Heiko Maas a purtat discuții cu omologul său chinez, Wang Yi, la Berlin.
Germania a cerut Chinei să renunțe la legea să de securitate impusă Hong Kongului și să îndulcească tratamentul minorității uighure, marți, în timpul unei vizite a ministrului chinez de externe Wang Yi, marcată de proteste în fața ministerului de externe.
La o conferință de presă după discuțiile cu Wang, ministrul german pentru afaceri externe Heiko Maas, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, a avertizat și China împotriva „amenințărilor” împotriva Republicii Cehe în legătură cu Taiwanulul.
Legea din Hong Kong impusă în iunie a sporit radical controlul Beijingului asupra orașului și a dus la o represiune brutală a disidenței și a protestelor.
„Știți că preocupările noastre cu privire la efectele legii securității nu au fost calmate”, a spus Maas. „Vrem ca principiul „O țară, două sisteme ”să fie aplicat cât mai complet posibil.”
Hong Kong-ului i s-a garantat autonomia în cadrul acordului „O țară, două sisteme” convenit înainte de predarea din 1997 a Regatului Unit.
Legea a determinat Statele Unite să impună sancțiuni oficialilor chinezi, iar țările, inclusiv Canada, Australia, Regatul Unit și Germania, au suspendat acordurile de extrădare cu Hong Kong.
Uniunea Europeană a convenit în iulie să limiteze exporturile de echipamente către Hong Kong care ar putea fi utilizate pentru supraveghere și represiune.
Wang a apărat politicile Chinei și a spus că atât legea din Hong Kong, cât și abordarea să față de uiguri erau afaceri interne care nu necesită imixtiunea străină.
Dar criticii spun că legea securității, impusă în urma unor luni de proteste mari și deseori violente, care solicită libertăți democratice mai mari și răspunderea poliției, prevede sfârșitul acordului.