Tunisianul care a ucis trei persoane într-o biserică franceză a sosit recent în Europa, spun oficialii, potrivit BBC.
Suspectul, în vârstă de 21 de ani, avea un document al Crucii Roșii italiene, emis după ce a ajuns luna trecută pe insula italiană Lampedusa cu o barcă pentru migranți.
A fost împușcat de polițiști și se află într-o stare critică. Una dintre victime a fost „practic decapitată”, a declarat procurorul șef francez antiterorism.
Președintele Emmanuel Macron a spus că este un „atac terorist islamist”.
Președintele Macron a spus că numărul soldaților care sunt desfășurați pentru a proteja locurile publice – precum bisericile și școlile – va crește de la 3.000 la 7.000. Procurorii antitero au deschis o anchetă, iar Franța și-a ridicat alertă de securitate națională la cel mai înalt nivel.
Într-o altă dezvoltare, un bărbat în vârstă de 47 de ani despre care se credea că a fost în contact cu atacatorul a fost reținut de polițiști joi târziu, a informat presa franceză.
Înjunghierile de joi la o biserică din orașul Nisa din sudul Franței au ecouri ale unui alt atac la începutul acestei luni, lângă o școală din nord-vestul Parisului. Samuel Paty, profesor, a fost decapitat la câteva zile după ce a arătat desene animate controversate ale profetului Mahomed unor elevi ai săi.
Suspectul atacului de la Nisa a fost auzit în repetate rânduri strigând „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare) înainte de a fi împușcat de poliție.
Un coran, două telefoane și un cuțit de 30 cm au fost găsite asupra atacatorului, a declarat procurorul șef francez antiterorist Jean-François Ricard.
„Am găsit și o pungă lăsată de atacator. Alături de această pungă se aflau două cuțite care nu au fost folosite în atac”, a adăugat el.
Surse de poliție l-au numit pe atacator drept Brahim Aouissaoui.
Suspectul se află într-o stare critică în spital, a spus dl Ricard.
Vorbind după vizita la Nisa, Macron a spus: „Dacă suntem încă o dată atacați, este pentru valorile care ne aparțin: libertatea, posibilitatea de pe pământul nostru de a crede liber și de a nu ceda niciunui spirit de teroare.
„O spun încă o dată cu mare claritate astăzi: nu vom renunța la nimic”.
Această crimă a sporit tensiunile în Franța. Apărarea președintelui Macron a dreptului de a publica desene animate și încercările guvernului de a combate islamul radical au înfuriat Turcia și alte țări cu majoritate musulmană.
Joi au avut loc alte două atacuri, unul în Franța și unul în Arabia Saudită. Un bărbat a fost împușcat mortal în Montfavet, lângă orașul Avignon din sudul Franței, după ce a amenințat poliția cu o armă de mână.
Un gardian a fost atacat în afara consulatului francez din Jeddah în Arabia Saudită. Un suspect a fost arestat, iar gardianul dus la spital.
Toți trei au fost atacați în interiorul bazilicii joi dimineață înainte de prima Liturghie a zilei.
Doi au murit în interiorul bisericii: o femeie de 60 de ani care a fost „practic decapitată” și un bărbat de 55 de ani a avut gâtul tăiat.
Bărbatul era un membru laic al personalului responsabil cu întreținerea bisericii. El ar fi avut o soție și doi copii.
O altă femeie, în vârstă de 44 de ani, a fugit într-o cafenea din apropiere cu mai multe răni înjunghiate, dar a murit la scurt timp după aceea. „Spune-le copiilor mei că îi iubesc”, le-a spus ea celor care au încercat să o ajute, potrivit presei franceze.
Citește și:
- Decapitarea profesorului din Franța: patru elevi de școală reținuți
- Muftiul Ceceniei: Macron este „teroristul nr.1 în lume”
- Erdogan către Macron: „Ai nevoie de un control medical” / Replica lui Macron: Cheamă ambasadorul din Turcia înapoi
- Teroristul de la Nisa a plecat nestingherit din Italia / Cum a fost posibil? Vidul legislativ care pune Europa în pericol