Elon Musk sfidează din nou barierele științei prezentând primul succes în proiectul Neuralink, care urmărește să implanteze interfeţe wireless creier-computer care să conducă la realizarea unei fuziuni între umanitate și inteligența artificială, potrivit The Guardian.
Musk dorește ca Neuralink să fie ceva demn de science fiction – purtătorul implantului și-ar putea chema Tesla cu puterea gândului sau ar putea salva și retrăi amintiri.
Gertrude este un „cyberporc”, care trăiește de două luni de zile având implantat un cip care este conectat prin intermediul unor fire foarte subțiri la zone ale creierului responsabile de mișcare și simțuri.
De dimensiunea unei monede, cipul doar citește, deocamdată, semnalele cerebrale ale porcului.
Dispozitivul este detașabil, a spus Musk și a arătat un alt porc, Dorothy, despre care a susținut că a avut unul dintre dispozitivele implantate și apoi scos.
„Ceea ce ilustrează Dorothy este că poți să pui în Neuralink, să-l elimini și să fii sănătos, fericit ”
În timp ce majoritatea aplicațiilor practice pe termen scurt ale interfețelor wireless creier-mașină sunt medicale, Musk și-a exprimat, de asemenea, dorința că astfel de dispozitive ar putea ajută inteligența umană să concureze cu inteligența artificială, pe care o consideră o „amenințare existențială”.
La evenimentul de vineri, antreprenorul a făcut o serie de pretenții de dimensiuni mari cu privire la potențialele capabilități ale tehnologiei, inclusiv faptul că ar putea fi folosit pentru a chema un Tesla, a juca jocuri video sau a permite unei persoane cu măduva spinării să se meargă din nou.