Edward Snowden obține rezidența permanentă în Rusia

Fostul contractor al Agenției Naționale pentru Securitate Națională, Edward Snowden, a primit reședința permanentă în Rusia, a declarat avocatul său Anatoly Kucherena pentru agenția de știri RIA Novosti, conform CNN.

Snowden ceruse o prelungire de trei ani a permisului în această primăvară, deoarece acesta urma să expire în aprilie 2020, însă procedura a încetat din cauza pandemiei coronavirusului, potrivit Kucherena.

Snowden, în vârstă de 37 de ani, este acuzat de spionaj și furt de proprietăți guvernamentale în SUA pentru că a scos la dispoziția mass-media informații despre programul american de informații și supraveghere în masă.

Snowden a trăit în exil la Moscova, după ce a călătorit inițial în Hong Kong, după dezvăluirea publică a informațiilor clasificate din 2013.

Guvernul rus i-a acordat azil și a prelungit permisul de ședere în 2017 până în 2020.

În 2016, Congresul SUA a publicat un raport în care spunea că Snowden a fost în contact cu oficialii de informații ruși de la venirea sa în Rusia, o afirmație negată de Snowden. Într-un interviu din septembrie anul trecut, Snowden a spus că ar fi dispus să se întoarcă în SUA dacă i se garantează un proces echitabil.

„Unul dintre subiectele mari din Europa este că Germania și Franța mă invită să primesc azil”, a spus el. „Și bineînțeles că aș vrea să mă întorc în Statele Unite. Acesta este obiectivul final. Dar dacă îmi voi petrece restul vieții în închisoare, singura cerere de bază pe care trebuie să o acceptăm cu toții este că cel puțin primesc un proces echitabil. Și acesta este singurul lucru pe care guvernul a refuzat să îl garanteze, deoarece nu vor oferi acces la ceea ce se numește o apărare de interes public „, a declarat Snowden la CBS.

El a adăugat: „Nu cer o paradă. Nu cer iertare. Nu cer o trecere cu vederea . Ceea ce cer este un proces echitabil. Și acesta este ceea ce orice american ar trebui să solicite. „

Articolul precedent5% dintre români au început deja cumpărăturile de Crăciun … online – Studiu
Articolul următorCOVID-19: Eurodeputații solicită măsuri pentru eliminarea decalajului digital în educație