Donald Trump se confruntă cu o a doua cerere de suspendare / Posibilă punere sub acuzare după haosul de la Capitoliu

Președintele Donald Trump s-a confruntat joi cu amenințarea unei a doua destituiri, la o zi după ce susținătorii săi au invadat clădirea Capitoliului, într-un atac uimitor asupra democrației americane, în timp ce Congresul certifica victoria președintelui ales Joe Biden, potrivit Reuters.

În timp ce liderii democrați i-au cerut demiterea, Trump s-a apropiat mai mult decât a făcut-o vreodată de o concesiune formală, recunoscând că o nouă administrație va fi învestită pe 20 ianuarie și a promis că va asigura o „tranziție lină” într-un videoclip lansat joi seară.

Președintele a condamnat violența de miercuri, spunând că protestatarii au “murdărit” scaunul democrației americane și trebuie să fie răspunzători. Cu doar o zi mai devreme, Trump le spusese suporterilor: „Vă iubesc. Sunteți foarte speciali! ”, tot el îndemnându-I  să plece acasă după ce au pătruns în Capitoliu.

În observațiile sale de joi, președintele a spus: „Tocmai am trecut prin alegeri intense, iar emoțiile sunt mari, dar acum temperamentele trebuie răcite și calmul restabilit.

„Trebuie să continuăm cu refacerea Americii”, a adăugat Trump, adoptând un ton conciliant rar văzut la președintele american.

Declarația a fost o inversare drastică pentru Trump, care a petrecut luni întregi insistând că a câștigat alegerile din 3 noiembrie, acuzând fraude pe scară largă, fără a avea dovezi. De curând joi dimineață, când a emis o declarație prin intermediul unui asistent, Trump susținea în continuare că alegerile au fost furate.

În videoclip, el și-a apărat eforturile de a contesta alegerile în instanță, spunând că scopul său este „să asigure integritatea votului”.

La îndemnul său, miercuri, mii de susținători au mers la Capitoliu pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor și au invadat clădirea Capitolului, forțând membrii Congresului să se ascundă pentru propria lor siguranță.

În cazul în care Pence nu va acționa, Pelosi a semnalat că probabil va reuni din nou Camera pentru a iniția proceduri de punere sub acuzare împotriva lui Trump pentru rolul său în violențele de miercuri. Președintele Comitetului Judiciar al Camerei, Jerry Nadler, al cărui comitet ar redacta probabil orice articol de punere sub acuzare, și-a exprimat sprijinul mai devreme joi.

Nu a fost clar dacă democrații din Cameră vor avea suficient timp pentru a iniția și finaliza procedurile de punere sub acuzare, mai rămânând mai puțin de două săptămâni în mandatul lui Trump. Asistenții la Mitch McConnell, liderul Senatului Republican, nu au comentat declarațiile lui Pelosi și Schumer.

Camera condusă de democrați l-a acuzat pe Trump în decembrie 2019, după ce l-a presat pe președintele Ucrainei să-l  investigheze pe Joe Biden, dar Senatul controlat de republicani l-a achitat de acuzațiile de abuz de putere și obstrucționare a Congresului.

Câțiva republicani s-au alăturat cererilor de înlăturare a lui Trump. Pagina editorială a Wall Street Journal, văzută ca o voce de frunte a instituției republicane, a cerut lui Trump să demisioneze joi seară.

Mai mulți membri ai administrației lui Trump, inclusiv Elaine Chao, secretarul pentru transporturi și soția lui McConnell, au demisionat ca gest simbolic împotriva violenței. Secretarul pentru educație, Betsy DeVos, și-a prezentat demisia, citând retorica lui Trump înainte de asaltul asupra Capitolului, a informat joi seară Wall Street Journal.

Congresul a certificat oficial victoria electorală a lui Biden joi dimineață, după ce autoritățile au eliberat Capitoliul. Mai mult de jumătate dintre republicanii din Cameră și opt senatori republicani au votat pentru a contesta rezultatele alegerilor, susținându-l pe Trump.

Biden l-a învinuit pe Trump pentru atac, dar a încetat să mai solicite demiterea sa.

„El a declanșat de la început un asalt total asupra instituțiilor democrației noastre. Iar ieri nu a fost decât punctul culminant al acestui atac neîncetat „, a declarat Biden la o conferință de presă pentru a-și anunța alegerea  pentru procuror general al SUA.

După ce Trump a postat mai multe mesaje despre demonstrații miercuri, Facebook Inc a spus că va interzice postările lui Trump până la inaugurarea lui Biden, pe 20 ianuarie. Twitter Inc a suspendat contul lui Trump timp de 12 ore.

Președintele s-a izolat din ce în ce mai mult în Casa Albă, bazându-se pe un grup mic de loialiști îndrăzneți și atacându-l pe Pence și pe alții care îndrăznesc să-l contrazică, au spus patru surse.

O sursă familiarizată cu situația a declarat că Trump, în ultimele săptămâni a discutat despre posibilitatea de a se grația. Casa Albă a refuzat să comenteze. Expertii constituționali au spus că nu este clar dacă puterea de grațiere prezidențială poate fi utilizată în acest fel.

Trump se confruntă cu potențiale acțiuni legale ale statului atunci când părăsește mandatul, inclusiv o anchetă penală la New York, care nu ar fi acoperită de o grațiere federală.

Articolul precedentAlimentarea cu energie electrică se opreşte vineri, temporar, în zone din Bucureşti şi judeţul Ilfov
Articolul următorCălătorii care sosesc în Anglia trebuie să prezinte un test COVID negativ