Donald Trump are coronavirus / Situația medicală / Posibile scenarii / Reacții internaționale

Președintele Donald Trump și soția sa Melania au anunțat că au fost testați pozitiv la noul coronavirus și se vor autoizola.

Situația medicală a soților Trump

Donald Trump va fi internat „pentru câteva zile” într-un spital militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Potrivit informațiilor din presa americană, internarea președintelui american este mai mult o măsură de precauție.

Donald Trump are factori de risc clari – inclusiv vârsta, greutatea – care cresc toate șansele unei infecții severe cu coronavirus. Are 74 de ani și are un indice de masă corporală (IMC) peste 30, care este definiția clinică a obezității.

Trump va beneficia de un tratament experimental cu anticorpi de sinteză.

„În această după-amiază, preşedintele este încă obosit, dar are moralul bun”, a declarat Sean Conley, medicul preşedintelui, într-un comunicat.

El a informat că i-a injectat preşedintelui o doză dintr-un cocteil experimental dezvoltat de laboratorul Regeneron şi care a dat rezultate preliminare încurajatoare în teste clinice pe un mic număr de pacienţi.

Deci, acum a dat rezultate pozitive pentru virus, ce înseamnă aceasta?

În acest moment, Trump are doar „simptome ușoare” și este tratat cu medicamente care încetinesc atacul virusului asupra corpului. Dar vârsta este o legătură clară și puternică cu dezvoltarea unei infecții severe, ducând la tratament spitalicesc și, în unele cazuri, la deces.

„Dar majoritatea oamenilor care suferă de o infecție, li se îmbunătățește starea”, a declarat pentru BBC doctorul Bharat Pankhania, de la facultatea de medicină a Universității din Exeter.

Cum este afectată campania electorală?

Trump trebuie să meargă în autoizolare timp de 10 zile de la primirea testului pozitiv Covid la 1 octombrie, așa că ar putea fi în continuare capabil să ia parte la următoarea dezbatere prezidențială, programată pentru 15 octombrie.

Un miting care urma să aibă loc în Florida vineri a fost anulat. La fel a fost o convorbire video cu vârstnicii.

Trump are programate alte mitinguri în această perioadă, care acum vor trebui anulate sau amânate.

Ar putea fi amânate alegerile?

Perioada de autoizolare a președintelui Trump are un impact clar asupra capacității sale de campanie. Așadar, s-a pus întrebarea dacă alegerile ar putea fi amânate și cum ar putea să se întâmple acest lucru.

Alegerile prezidențiale din SUA sunt organizate prin lege marți după prima zi de luni a lunii noiembrie, la fiecare patru ani – deci anul acesta are loc pe 3 noiembrie. Schimbarea datei va depinde de parlamentarii americani și nu de președinte.

Ar fi nevoie că majoritatea acestora din ambele Camere ale Congresului să voteze în favoarea oricărei schimbări de dată. Acest lucru este puțin probabil, având în vedere că ar trebui să treacă prin Camera Reprezentanților controlată de democrați.

Dacă președintele ar deveni prea bolnav pentru a-și îndeplini atribuțiile, iată ce prevede constituția SUA:

Al 25-lea amendament permite unui președinte să predea puterea vicepreședintelui, ceea ce înseamnă că Mike Pence va deveni președinte interimar. Odată în formă din nou, Trump și-ar putea revendica poziția.

Dacă președintele ar fi prea bolnav pentru a preda puterea, cabinetul și vicepreședintele l-ar putea declara incapabil să continue, iar Pence și-ar asuma rolul.

Dacă Pence va fi și el incapacitat, în temeiul Legii succesiunii prezidențiale, Nancy Pelosi, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților – un democrat – ar fi următorul la rând, deși experții constituționali spun că un astfel de transfer de putere ar duce la bătălii legale.

Dacă nu ar vrea, sau nu ar putea să-și asume rolul, acesta ar fi predat unui senator republican senior, în prezent Charles E Grassley, în vârstă de 87 de ani. Și acest lucru s-ar confrunta cu siguranță cu provocări legale.

Reacția liderilor mondiali

Pe măsură ce au apărut vești despre faptul că președintele american Donald Trump și soția sa Melania au rezultate pozitive la coronavirus, știrea a ajuns în partea de sus a fiecărei agenții de știri din întreaga lume.

Mai sunt doar 32 de zile până când americanii își exprimă voturile în cursa pentru Casa Albă – și aceasta este o dezvoltare seismică.

Liderii mondiali s-au grăbit să-i trimită încurajări lui Trump, prim-ministrul indian, utilizator de Twitter, Narendra Modi, printre primii.

„Dorindu-i prietenului meu @POTUS @realDonaldTrump și @FLOTUS o recuperare rapidă și o sănătate bună”, a scris el.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a scris pe Twitter: „Ca și milioane de israelieni, Sara și cu mine ne gândim la președintele Donald Trump și la prima doamnă Melania Trump și le dorim prietenilor noștri o recuperare completă și rapidă”.

Vladimir Putin a trimis un mesaj, potrivit Agenției de Știri Interfax, scriind: „Sunt sigur că vitalitatea ta inerentă, spiritul bun și optimismul te vor ajuta să faci față acestui virus periculos”.

În China, pe care Trump a învinuit-o în mod repetat pentru răspândirea coronavirusului, vestea bolii sale a fost unul dintre cele mai căutate subiecte de pe Weibo, aplicația populară (foarte cenzurată) pentru rețelele sociale. Editorul ziarului de stat Global Times, Hu Xijin, a scris pe Twitter în engleză: „Președintele Trump și Prima Doamnă au plătit prețul pentru faptul că s-au jucat cu Covid-19”.

 

 

 

Articolul precedentBilanț coronavirus: 2.064 de cazuri noi și 32 de decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorTătaru, despre numărul record de cazuri COVID: Ce vedem acum e evoluția de peste o vară întreagă