Directorul Memorialului de la Auschwitz a adresat o scrisoare președintelui nigerian Muhammadu Buhari prin care îi cere să transfere sentința dată pentru blasfemie unui băiat din statul Kano către el și alți 119 de voluntari de pe tot globul.
Băiatul a fost condamnat de o curte islamică la 120 de luni în închisoare pentru că a făcut remarci negative despre Dumnezeu în timpul unei dispute cu un prieten în statul Kano în august.
Avocatul băiatului a făcut apelat ulterior împotriva sentinței, spunând că aceasta încalcă drepturile copiilor și constituția Nigeriei. El a declarat pentru BBC că nu a fost stabilită nicio dată pentru ca recurs.
Kano este una dintre cele 12 state nigeriene care practică legile seculare și sistemul legal Sharia. Chiar UNICEF-ul a transmis Nigeriei că soluționarea cazului trebuie urgentată.
Piotr Cywinski, directorul Memorialului de la fostul lagărul de exterminare nazist Auschwitz a scris în documentul transmis președintelui nigerian că „indiferent de ceea ce a spus, nu poate fi tratat ca pe deplin conștient și responsabil, având în vedere vârsta sa”.
Acesta a adăugat că „nu ar trebui să fie supus pierderii întregii tinerețe, să fie lipsit de oportunități și să fie stigmatizat fizic, emoțional și educațional pentru tot restul vieții sale”.
Este neobișnuit pentru Memorialul Auschwitz să se implice în astfel de cauze umanitare.
Până acum, președintele Nigeriei nu a comentat pe marginea acestui subiect.
Cum funcționează sistemul Sharia
Douăsprezece state din nordul dominat de musulmani din Nigeria operează sistemul de justiție Sharia, dar numai musulmanii pot fi judecați în instanțele sale.
Sistemul Sharia, care are, de asemenea, propria Curte de Apel, gestionează atât chestiuni civile, cât și penale care implică musulmani, iar hotărârile sale pot fi contestate și în Curțile de Apel seculare din Nigeria și în Curtea Supremă.
Judecătorii Sharia, cunoscuți sub numele de „alcali”, sunt învățați atât în legile islamice, cât și în legile seculare.
Dacă un caz implică un musulman și un non-musulman, non-musulmanul are opțiunea de a alege unde vrea să fie judecat cazul. Instanța Sharia judeca cazul numai dacă nemusulmanul își dă acordul scris.
Sentințele pronunțate de instanțe includ flagelări, amputări și chiar pedeapsa cu moartea.
13-year-old Omar Farouq was sentenced to ten years’ imprisonment with menial labour by the Kano State Sharia Court at…
Publicată de Auschwitz Memorial / Muzeum Auschwitz pe Vineri, 25 septembrie 2020