Democrații încearcă destituirea lui Trump, după violențele de la Capitoliu

Președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a împărtășit parlamentarilor planurile de a-l elimina pe președintele Donald Trump din funcție înainte de a începe un proces de punere sub acuzare, potrivit BBC.

Camera Reprezentanților ar vota asupra unei rezoluții prin care se solicită vicepreședintelui Mike Pence să înlăture puterile prezidențiale ale lui Donald Trump.

Dacă această mișcare eșuează, democrații vor introduce o acuzație de „incitare la insurecție” împotriva lui Trump cu privire la rolul său în asaltul Capitolului. Primul vot ar putea avea loc luni.

Duminică, Nancy Pelosi le-a scris parlamentarilor prezentând planurile unei rezoluții pentru a solicita în mod oficial ca vicepreședintele Pence să invoce al 25-lea amendament.

Măsura i-ar permite lui Mike Pence să devină președinte interimar și să-l îndepărteze pe Trump de la Casa Albă.

Scrisoarea ei spunea că acesta ar fi primul pas și că democrații din Cameră vor „continua în demersul privind punerea sub acuzare”.

„În protejarea constituției noastre și a democrației noastre, vom acționa cu urgență, deoarece acest președinte reprezintă o amenințare iminentă pentru ambele”, a spus Pelosi.

James Clyburn, un alt democrat cu funcție, a declarat anterior CNN că, deși probabil că va avea loc săptămâna aceasta un vot asupra unui articol de punere sub acuzare a lui Trump, partidul ar putea să nu trimită articole Senatului spre sancționare decât după primele 100 de zile ale lui Biden în funcție.

„Să-i dăm președintelui ales Biden cele 100 de zile de care are nevoie pentru a-și pune agenda în funcțiune”, a spus Clyburn.

Acest lucru i-ar permite lui Joe Biden să confirme noul său cabinet și să înceapă politicile cheie, inclusiv combaterea coronavirusului – lucru care ar trebui să aștepte dacă Senatul ar fi primit deja articolele de destituire.

Trump nu a făcut nicio declarație publică de când a fost interzis vineri de pe mai multe platforme de socializare, inclusiv de pe Twitter.

Duminică, însă, Casa Albă a anunțat că președintele va călători marți în Texas pentru a vizita o porțiune a zidului de frontieră cu Mexic pentru a evidenția activitatea administrației sale acolo.

Articolul precedentChina va permite unei echipe de experți internaționali să intre în țară pentru a cerceta originile coronavirusului
Articolul următorVoiculescu: Amenzi pentru medicul de gardă şi asistenta de la Spitalul Corabia