China spune că are o „politică de toleranță zero” pentru rasism, dar discriminarea față de africani este veche de zeci de ani

O versiune neagră a drapelului chinez a circulat pe Twitterul african la începutul acestei luni, în timp ce utilizatorii și-au înlocuit avatarurile pentru a-și exprima furia fața de guvernul Chinei, scrie BBC.

Aceștia au fost indignați nu doar de rapoartele răspândite despre discriminarea coronavirusului împotriva africanilor din China, dar și de afirmațiile mass-media chineze de stat conform cărora afirmațiile erau „zvonuri nefondate”.

Postând sub hashtag-ul #BlackChina, Dennis Kiplomo, o asistentă din Kenya, a replicat: „Ne așteptăm ca genul de ospitalitate pe care îl acordăm chinezilor aici, în Africa, să fie reciproc în țara lor natală”.

Un alt utilizator din Kenya, Peter Kariuk, a scris: „Avem nevoie de o Africa unită care să nu fie sclavi ai #BlackChina”.

Orașul Guangzhou din sudul Chinei are cea mai mare populație africană din Asia. Deși nu se cunoaște numărul exact de africani care trăiesc în Guangzhou, în 2017, peste 320.000 de africani au intrat sau au părăsit China prin oraș, potrivit agenției de știri Xinhua.

Luna trecută, mulți africani au fost supuși forțat testării coronavirusului și auto-carantinei de 14 zile arbitrare, indiferent de istoricul lor recent de călătorie, iar oamenii au fost lăsati fără adăpost după ce au fost evacuați de proprietari și respinși de hoteluri sub pretextul diferitelor măsuri de controlare a virusului.

Incidentul a provocat o ruptură în relațiile China-Africa, ministerele de externe ale mai multor națiuni africane – și chiar Uniunea Africană – cerând răspunsuri din partea Chinei.

Totuși, răspunsul oficial al Chinei nu a admis că a avut loc o discriminare, nici nu a încercat să-și ceară scuze pentru aceasta.

Global Times, un tabloid controlat de Partidul Comunist Chinez, a mers cu un pas mai departe, publicând un articol intitulat: „Cine se află în spatele falselor știri despre discriminarea împotriva africanilor din China?”

În mod tradițional, Beijingul prezintă rasismul ca pe o problemă occidentală.

Articolul precedentFocar de coronavirus la azilul de bătrâni din Berceni: Cum își pasează vina instituțiile statului
Articolul următorPeste 9 milioane de oameni au fost testaţi de COVID-19 în ultimele zile în Wuhan