Biden dezvăluie pachetul de ajutor economic de 1,9 trilioane USD pentru SUA

Președintele ales, Joe Biden, a dezvăluit un plan de stimulare de 1,9 miliarde de dolari pentru economia americană afectată de coronavirus înainte de a intra în funcție săptămâna viitoare, scrie BBC.

Dacă ar fi aprobată de Congres, ar include 1 miliard de dolari pentru gospodării, cu plăți directe de 1.400 de dolari către toți americanii. Propunerea de ajutor include 415 miliarde de dolari pentru combaterea virusului și 440 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici. Biden, un democrat, a promis că va învinge pandemia care a ucis peste 385.000 de oameni în SUA.

Acesta a făcut campanie anul trecut, jurând să facă o treabă mai bună în tratarea virusului decât președintele  Donald Trump, un republican. Propunerea lui Joe Biden vine pe fondul unei creșteri de iarnă a coronavirusului care bate noi recorduri. Fiecare zi aduce peste 200.000 de cazuri noi în SUA, iar numărul zilnic de morți depășește uneori 4.000.

Într-un discurs difuzat joi seară, din orașul său natal, Wilmington, Delaware, el a spus: „O criză a suferinței umane profunde este la vedere și nu avem timp de pierdut”. „Este în joc chiar sănătatea națiunii noastre”, a adăugat el. „Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”. Președintele alest a spus: „Vor fi poticniri, dar voi fi întotdeauna sincer cu voi atât despre progresele pe care le facem, cât și despre ce eșecuri întâlnim”.

Biden vrea să pompeze 20 de miliarde de dolari în vaccinarea americanilor, inclusiv înființarea de centre de vaccinare în masă și expedierea unităților mobile în zone îndepărtate. Două vaccinuri eficiente au fost livrate sub administrația Trump, dar oficialii din domeniul sănătății spun că lansarea trebuie să se accelereze. „Lansarea vaccinului în Statele Unite a fost până acum un eșec negativ”, a spus Biden. Administrația sa își propune să livreze 100 de milioane de vaccinuri în 100 de zile.

Cu aproape 11 milioane de șomeri în toată țara, compensațiile suplimentare pentru șomaj ar crește la 400 USD pe săptămână de la 300 USD pe săptămână acum. De asemenea, acestea vor fi prelungite până în septembrie, împreună cu un moratoriu pentru evacuări și recuperări de locuințe. Propunerea de 1.400 de dolari plăți directe către americani ar veni în plus față de plățile de 600 de dolari prevăzute într-o factură de ajutor adoptată luna trecută.

Acest lucru ar aduce plăți pentru familii la suma de 2.000 de dolari, suma pe care au solicitat-o ​​atât Biden, cât și Trump. Președintele ales va cere, de asemenea, Congresului să dubleze salariul minim federal la 15 dolari pe oră – o prioritate democratică anterioară pandemiei.

Este probabil ca republicanii să se opună acumulării unor miliarde la datoria pe care SUA o are deja pentru a aborda pandemia, iar președintele care a venit a recunoscut că planul său „nu vine fără preț”. Dar va fi ajutat de colegii săi democrați care controlează ambele camere ale Congresului, chiar dacă numai prin majorități mici.

Articolul precedentKlaus Iohannis s-a vaccinat împotriva Covid-19 la Spitalul Carol Davilla
Articolul următorIndonezia: Zeci de morți după cutremurul care a lovit lovit Sulawesi