Americanii urmează să voteze în unul dintre cele mai divizate scrutinuri prezidențiale din ultimele decenii, înfruntându-se actualul președinte republican Donald Trump și rivalul său democrat Joe Biden, scrie BBC.
Primele sondaje se vor deschide de la 05:00 EDT (10:00 GMT) în Vermont.
Aproape 100 de milioane de oameni și-au exprimat deja dreptul de vot timpuriu, punând țara pe cursul celei mai mari participări din ultimul secol.
Ambii rivali au petrecut ultimele ore ale cursei făcând campanie în state cheie care își pot schimba opțiunea. Sondajele naționale îl dau ca lider ferm pe Joe Biden, dar este o cursă mai strânsă în state care ar putea decide rezultatul.
Sistemul de vot american presupune ca alegătorii să decidă la nivel de stat, mai degrabă decât la unul național global.
Pentru a fi ales președinte, un candidat trebuie să câștige cel puțin 270 de voturi în ceea ce se numește colegiul electoral. Fiecare stat american obține un anumit număr de voturi în parte în funcție de populația sa și există un total de 538 de electori.
Acest sistem explică de ce este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național – așa cum a făcut Hillary Clinton în 2016 -, dar totuși să piardă alegerile.
Votul de marți vine pe fondul pandemiei de coronavirus în curs de desfășurare. SUA a înregistrat mai multe cazuri și mai multe decese decât orice altă țară din întreaga lume, raportând peste 84.000 de noi infecții doar luni.
Pe măsură ce națiunea numără ultimele ore de vot, există temeri că ar putea izbucni focare de violență post-electorală. Afacerile din capitala națiunii, Washington DC și din New York City și-au restrâns activitățile din cauza îngrijorărilor legate de neliniști sociale.
Luni, președintele Trump a trecut prin alte patru state care atârnă greu în balanță. În Carolina de Nord, el le-a spus susținătorilor că „anul viitor va fi cel mai bun an economic din istoria țării noastre”.
Economia SUA a înregistrat o creștere record de 33% în cel de-al treilea trimestru financiar al acestui an, după o contracție record de 31% în al doilea, pe fondul crizei coronavirusului. Economiștii avertizează că daunele provocate de pandemie – cel mai mare declin al economiei SUA din ultimii 80 de ani – ar putea dura încă ani de zile pentru a le depăși.
După Carolina de Nord, Trump s-a îndreptat spre Scranton, Pennsylvania, orașul în care a trăit adversarul său până la vârsta de 10 ani. La un miting de acolo, el le-a reamintit susținătorilor că a câștigat statul în 2016, în ciuda sondajelor care sugereau că va pierde.
Joe Biden a plecat, de asemenea, în Pennsylvania, unde i s-a alăturat cântăreața Lady Gaga la un miting de la Pittsburgh. Muzicianul John Legend s-a adresat alegătorilor alături de candidatul la vicepreședinție Kamala Harris.
În Ohio, Biden a repetat mesajul de bază al campaniei sale, spunând alegătorilor că alegerile sunt despre sufletul Americii. El a spus că este timpul ca Trump să-și „facă bagajele”, spunând „am terminat cu tweet-urile, furia, ura, eșecul, iresponsabilitatea”.
Poate dura câteva zile pentru ca fiecare vot să fie numărat după orice alegeri prezidențiale din SUA, dar de obicei este destul de clar cine este câștigătorul încă din primele ore ale dimineții următoare.
În 2016, Donald Trump a urcat pe scena din New York la aproximativ ora 03:00, ora locală, pentru a ține discursul victoriei în fața unei mulțimi de susținători jubilanți.
Oficialii avertizează deja că este posibil să trebuiască să așteptăm mai mult – posibil zile, chiar săptămâni – pentru rezultatul din acest an din cauza creșterii preconizate a buletinelor de vot poștale.
Ultima dată când rezultatul nu a fost clar în câteva ore a fost în 2000, când câștigătorul nu a fost confirmat până la pronunțarea unei hotărâri a Curții Supreme, o lună mai târziu