Femeile pot acum conduce metroul din Moscova, după zeci de ani de interdicție

Trenurile de pe faimosul sistem de metrou din Moscova vor fi acum conduse de femei, după ce a fost răsturnată o interdicție de zeci de ani asupra șoferilor de sex feminin, potrivit CNN.

Primul dintr-o nouă generație de femei șoferi a început să lucreze duminică, potrivit unui comunicat al Departamentului Transporturilor din Moscova.

Ministerul Muncii din Rusia a stabilit că femeilor li se va permite să conducă trenuri pe rețea în urmă cu un an, iar acum prima cohortă a finalizat cu succes un program de formare și a intrat pe piața muncii. Dintre cele 25 de femei care au început cursul, 12 l-au finalizat și vor deveni șoferi, potrivit departamentului.

„Anul viitor, cel puțin 50 de noi angajați se vor alătura rândurilor femeilor noastre șoferi”, se spune în comunicat.

„Suntem foarte mândri că transportul din Moscova este un teritoriu accesibil oamenilor indiferent de sex!”, se mai arată în comunicat.

Noii șoferi vor lucra pe linia Filevskaya, una dintre cele mai noi magistrale din toată rețeaua moscovită.

Femeilor le era permis să conducă metrouri din 1936, dar le-a fost interzisă asta începând din anii `80, conform primarului din Moscova.

Potrivit acestuia, asta s-a stabilit din considerente de protecție față de o muncă ce era considerată prea grea pentru femei.

Departamentul de Transporturi susține că în trecut, locul de muncă în discuție era unul solicitant, dar acum, multe sarcini au fost automatizate.

Aproximativ 36% din forța de muncă totală a metroului din Moscova de 62.000 de angajați, este de sex feminin, potrivit datelor oficiale.

Metroul, care a început să funcționeze în anii 1930, este cunoscut pentru arhitectura sa spectaculoasă, iar mersul cu metroul a fost asemănat cu călătoria printr-un sit de patrimoniu național.

Articolul precedentUPDATE Coduri roșii și portocalii pe râuri din județele Vâlcea, Gorj și Mehedinți / Râul Lotru a ieșit din matcă și a inundat drumuri și gospodării
Articolul următorLiderii din Golful Persic vor să pună capăt conflictului cu Qatarul