Nu există un conflict în coaliția de guvernare, însă e nevoie de respect instituțional, declară la RFI președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc.
Primarul din Cluj-Napoca e nemulțumit de o OUG care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă fără ca documentul să prevadă și sursa de bani.
Ministrul Sănătății a declarat la Digi 24 că primăriile pot cere bani pentru centrele de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării.
Vlad Voiculescu a mai afirmat că primarul municipiului Cluj-Napoca l-ar fi putut suna pe premierul Florin Cîțu, cu care este coleg de partid.
Întrebat dacă explicațiile oferite de ministrul Sănătății îl satisfac, Emil Boc a răspuns: ”Categoric, nu! Aici e vorba de reguli și proceduri. Democrația în esență este un ansamblu de reguli și proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătății și indiferent de cine este președintele Asociației Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanți doar ai unor instituții și eu și domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri. Or revolta primarilor și nemulțumirea majoră a fost aceea și este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitații, se pot întreprinde acțiuni administrative concrete, nu poveștile sau discuțiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate”.