Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a emis un comunicat prin care își exprimă nemulțumirea cu privire la faptul că Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății au publicat recomandările cu privire la începerea anului universitar fără consultare prealabilă, acuzând și de lipsă de predictibilitate, coerență și siguranță pentru studenți.
„ANOSR constată că publicarea recomandărilor a avut loc fără o consultare prealabilă a beneficiarilor principali ai învățământului superior, studenții, proiectul de act normativ pus anterior în dezbatere vizând exclusiv învățământul preuniversitar. Deși normele sanitare sunt exclusiv în sarcina specialiștilor, modul în care acestea pot fi implementate în mediul universitar, precum și identificarea situației reale din universități pot fi definite doar ulterior consultării tuturor actorilor sociali implicați”, se arată în comunicat.
Asociația susține stabilirea scenariului de începere a anului universitar cu 7 zile înainte, este o perioadă mult prea mică pentru ca studentul să-și poată găsi cazare și să poată veni în orașul unde va învăța.
Un alt aspect problematic constatat de ANOSR este absența unor recomandări pentru situația studenților cazați în campusurile universitare, în momentul apariției a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2: „Era necesar a se specifica și modalitatea-cadru în care va fi operaționalizată cazarea în spațiile universității în această perioadă de suspendare”.
„În același timp, spre deosebire de învățământul preuniversitar unde reglementarea suspendării activității față în față pentru întreaga unitate își găsește rațiunea în regula unui singur imobil cu curțile interioare, la nivelul învățământului superior credem că ar trebui ca suspendarea să vizeze în primul rând clădirea în care a participat studentul depistat și doar în cazuri grave să se pună în discuție suspendarea activității întregii instituții, sub relevanța dacă universitatea a ales scenariile 1 sau 2”, atrage atenția ANOSR.
ANOSR susține și că este „sunt absolut necesare explicații concrete din partea universităților despre modul în care va fi organizată izolarea celor diagnosticați pozitiv, spațiile dedicate și personalul responsabil”.
Asociația mai solicită și ca universităție să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea completă și detaliată de implementare a acestuia, cu o consultare prealabilă temeinică cel puțin a studenților reprezentanți și a organizațiilor studențești implicate.