În Europa, sunt doar nouă alte țări în care profesorii câștigă mai puțin decât cei din România, potrivit scoala9.ro.
În țări precum Elveția, Luxemburg sau Liechtenstein un profesor începător câștigă de cinci ori mai mult decât unul cu experiență din România, care are toate gradele didactice.
În funcție de țară, salariul unui profesor debutant poate crește de-a lungul carierei între 12 și 116%. În ceea ce privește numărul de ani necesari ca să ajungi în topul ierarhiei salariale diferă de la 6 ani în Marea Britanie, la 42 de ani în Ungaria. În Irlanda, Olanda și Polonia, salariile pot crește cu mai bine de 60% în primii 15 ani la catedră și restul în următorii.
Sunt doar șase țări ale UE care îi plătesc pe începători mai puțin de 9000 de euro pe an: Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România. Aceste țări au și cel mai mic PIB per capita. Sunt salarii mici și în Albania, Bosnia și Herzegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia, țări aflate în procesul de aderare în UE.
Punând față în față clasamentul salariilor cu rezultatele la testările PISA din 2018 nu reiese o legătură directă între suma pe care o primesc profesorii și calitatea învățării. De exemplu, un profesor estonian calificat și cu experiență primește lunar doar cu 180 de euro mai mult decât unul de același calibru din România. Iar Estonia ocupă locul întâi în Europa la competențele PISA.
Precizăm că în România au avut loc proteste ale sindicatelor din învățământ, cu privire la acest aspect, în acesta iarnă.